środa, 5 grudnia 2012

Spekuloos


Speculoos według źródła to kruche ciasteczka tradycyjnie wypiekane w Belgii, Holandii i północnej Francji tuż przed dniem Świętego Mikołaja oraz w okresie Bożego Narodzenia w Niemczech. Większość speculoos wykonana jest z białej mąki, brązowego cukru, masła i przypraw. Przyprawy stosowane do ich wypieku to cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, imbir, kardamon i biały pieprz. Niektóre odmiany zawierają także zmielone migdały. Ciasto powinno być przechowywane w chłodnym miejscu przez całą noc, aby przyprawy wniknęły w ciasto i dały dodatkowy smak. Do formowania ciastek używa się charakterystycznych drewnianych foremek przedstawiających obrazki lub figurki. Ciastka nie odkształcają się podczas pieczenia, są kruche, bardzo chrupiące i korzenne. 


Przepis na przepyszne Spekuloos pochodzi ze strony sklepu Dille & Kamille, a znalazłam go na blogu Belgia od Kuchni. Foremkę do przygotowaniu tych cudnych ciasteczek mam dzięki uprzejmości Basi. Do wypieku używa się specjalnej mieszanki przypraw, którą można otrzymać mieszając przyprawy podane w przepisie. Spekuloos dodaję do akcji VI Festiwal Pierniczków.


250 g mąki pszennej
140 g cukru muscovado 
150 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/4 łyżeczki mielonych goździków
1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
4 łyżki mleka 


Mąkę wymieszać z cukrem i przyprawami, dodać schłodzone masło, mleko i zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować, formę do Speculoos oprószyć mąką, kawałki rozwałkowanego ciasta wciskać w foremkę, nadmiar odcinając i wyrównując nożem. Ciastka wykładać na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 170º C przez 17 minut. Po upieczeniu przestudzić na kratce. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.





46 komentarzy:

  1. masz cudowne foremki!
    ach, takie ciastka na święta.. wspaniałe :]

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmelitka, dziękuję, pozdrawiam!

      Usuń
  2. Kochana, dziś zaczął się Festiwal Pierniczków u mnie. Twoje pierniczki są idealne na to święto:). Zapraszam.
    Piękne foremki i śliczne spekuloosy, ja tez chcę je robić.
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majanko, miałam pytać czy te ciasteczka mogą być, dziękuję więc za zaproszenie! Ściskam!

      Usuń
  3. Cudowne te pierniczki i ta foremka!!! CUDO

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zielaczek, miło mi bardzo :)

      Usuń
  4. Cudowne ciasteczka, a najbardziej zazdraszczam foremki - śliczna:) A Basia jest cudowna, też mam jedną foremkę dzięki niej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Atina, zgadzam się, Baśka to cudowna osoba! Pozdrawiam

      Usuń
  5. śliczne ciasteczka, uwielbiam Spekuloos, są pyszne:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Siankoo, potwierdza, są przepyszne, pozdrawiam

      Usuń
  6. matko, ale cudownie wyszły! nie mogę oderwać wzroku:) jak malowane!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Antenka, dziękuję, bardzo mi miło :)

      Usuń
  7. Speculoosy są przepyszne! I takie wielofunkcyjne. W tym roku na alzackich jarmarkach światecznych mam zamiar kupić takie drewniane foremki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwona, zazdroszczę tej wyprawy na jarmark :) pozdrawiam

      Usuń
  8. Cudowne zdjęcia, wspaniały przepis! Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu, dziękuję za Twoje miłe słowa :)

      Usuń
  9. ale piękne! z daleka przyciągają!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kinga, dziękuję, bardzo mi miło!

      Usuń
  10. Cudowne! I chyba się rozchoruję, jak nie kupię sobie w końcu takiej foremki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Asiek, ja marzę jeszcze o innych :)

      Usuń
  11. ta foremka to obiekt mojego pożądania :D Pięknie wyszły te ciastka!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agnieszko, rozumiem to pożądanie :) Pozdrawiam

      Usuń
  12. Ciasteczka ciasteczkami, ale jaka cudna foremka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brenia, moja ulubiona, pozdrawiam :)

      Usuń
  13. Och, pychota..I ta foremka...Piękna..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, dziękuję, pozdrawiam

      Usuń
  14. bardzo ładne te Twoje ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Goa, dziękuję, bardzo mi miło :)

      Usuń
  15. Kamilo - wspaniale! I foremka sliczna :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bea, przeczytać od Ciebie takie słowa, to dopiero komplement. Pozdrawiam

      Usuń
  16. Odpowiedzi
    1. Madlene, dziękuję, bardzo mi miło :)

      Usuń
  17. śliczności... zazdroszczę foremek ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ola, rozumiem, bo marzę o innych :)

      Usuń
  18. Są urocze! Ze ślicznych foremek wychodzą takie cuda :) Nie mam takich foremek więc może na początek wypróbuje sam przepis i zrobię zwykłe ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ivka, warto upiec ciasteczka z tego przepisu, bo są przepyszne! Pozdrawiam

      Usuń
  19. jejku jakie to piękne jest! wyszły extra!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu, dziękuję za miłe słowa :) Pozdrawiam

      Usuń
  20. przepiękne te pierniczki! ta foremka ma naprawdę cudny wzór!:)))) zjadam oczami!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, uwielbiam tą aniołkową foremkę, marzą mi się jeszcze inne. Pozdrawiam

      Usuń
  21. Kamilo , normalnie takie cudne ,że aż zazdroszczę( foremki i pierniczków tez :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, takie słowa od Mistrzyni Pierniczków, to dopiero uznanie! Ściskam!

      Usuń
  22. Piękne spekulosy!
    I foremka taka świąteczna.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect