Rozetki, czyli ciasteczka skandynawskie, smażone w głębokim tłuszczu z pomocą specjalnych foremek o różnych kształtach. Rozetki w smaku przypominają chrusty, lecz są delikatniejsze i prostsze w przygotowaniu. Rozetki z bitą śmietaną i malinami, są pyszne i idealne do podania w okresie karnawału, należy je jednak przygotować na krótko przed podaniem. Same korpusy można przechowywać do dwóch dni w niezbyt szczelnym pojemniku, aby zachowały chrupkość.
300 g mąki pszennej
500 ml piwa
10 g rumu
3 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
500 ml piwa
10 g rumu
3 jajka
szczypta soli
olej do smażenia
Podane składniki zmiksować mikserem na gładkie ciasto. Otrzymane ciasto odstawić na godzinę do lodówki. Tłuszcz rozgrzać w garnku, przyrząd do rozetek włożyć na chwilę do gorącego tłuszczu, by się rozgrzał. Następnie foremkę otrząsnąć z pozostałości oleju i zanurzać w cieście do około 3/4 wysokości, do usłyszenia charakterystycznego syczenie, aż ścianki foremki pokryją się dwumilimetrową warstwą ciasta. Gdy syczenie ustanie przenieś foremkę do rozgrzanego oleju. Po zanurzeniu w gorącym oleju smażyć przez chwilę do oderwania ciasta od ścianek foremki, gdy to nastąpi delikatnie wyciągnąć foremkę i smażyć rozetkę z dwóch stron do uzyskania złocistego koloru. W międzyczasie foremka powinna być zanurzona w oleju, aby nie traciła temperatury. Powtarzać powyższe kroki, aż do zużycia całego ciasta. Usmażone rozetki po wyjęciu z oleju odsączyć na papierowym ręczniku.
500 ml śmietany do ubijania
30 g cukru z wanilią
100 g dżemu malinowego
maliny liofilizowane
30 g cukru z wanilią
100 g dżemu malinowego
maliny liofilizowane
Na dnie korpusów rozetek rozłożyć dżem malinowy. W misce ubić śmietanę z cukrem, przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką i nadziewać rozetki, wierzch posypać liofilizowanymi malinami.