sobota, 27 stycznia 2018

listki karnawałowe


Listki karnawałowe osypane cukrem pudrem są delikatne, kruche i pyszne. Ciastem z tego przepisu bardzo dobrze się pracuje, listki można wycinać foremką do ciastek lub w przypadku jej braku wycinać listki nożem i nacinać po bokach. Przepis na te wspaniałości pochodzi z książki Jana Czernikowskiego "Ciasta, ciastka, ciasteczka. Wypiek domowy". 


400 g mąki pszennej
2 łyżki cukru
1 łyżka oliwy
3 jajka
3 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli


Z mąki, jajek, żółtek, kwaśnej śmietany, oliwy i soli wyrobić gęste ciasto. Ciasto wyrabiać, wybijając je mocno wałkiem. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Na posypanym mąką blacie ciasto rozwałkować jak najcieniej, foremką do ciastek lub nożem powycinać listki, nacinając w kilku miejscach brzegi. 




olej smażenia
cukier puder


W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, smażyć listki na jasnozłoty kolor. Usmażone listki osączyć na papierowym ręczniku, a następnie posypać obficie cukrem pudrem.

3 komentarze:

  1. Cudeńka , takie listki pięknie się prezentują , ja czasami mam chęć na inne formy faworków ,a jak przyjdzie co do czego to jedynie w porywać zrobię kilka różyczek ,a reszta jak faworki , no leń ze mnie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, a mnie cały czas kuszą inne kształty :) Buziaki!

      Usuń
  2. Urocze listki!
    Niech karnawał trwa i trwa...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect