poniedziałek, 1 stycznia 2018

tort makowy z kremem ajerkoniakowym


Niech Nowy Rok 2018
będzie czasem pokoju, miłości
oraz realizacji najskrytszych marzeń

Szczęśliwego Nowego Roku!

życzy

Kamila
 

Makowe delikatne blaty upieczone na białka, przełożone kremem ajerkoniakowym z warstwą powideł śliwkowych składa się na wspaniały tort. Tort makowy z kremem ajerkoniakowym ze świątecznym przybraniem, jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się świętowanie pierwszego dnia Nowego Roku. Tort warto przygotować dzień przed podaniem, aby smaki wspaniale się połączyły. 


3 x 1 szklanka mąki pszennej
3 x 1 szklanka maku
3 x 125 g masła
3 x 1 szklanka cukru
3 x 1 szklanka białek
3 x 1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 x szczypta soli 
 
Upiec trzy blaty według przepisu. Mąkę, mak, sól, białka, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, dodać roztopione masło i wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy w której dno ostało wyłożone papierem papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° C, przez około 35 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić.


350 ml mleka
250 ml ajerkoniaku
6 żółtek
80 g cukru
35 g mąki pszennej
35 g mąki ziemniaczanej
500 g serka mascarpone
 
W garnku zagotować mleko, odstawić na bok i wymieszać z ajerkoniakiem. W misce zmiksować żółtka z cukrem oraz mąkami, dodać do mleka z ajerkoniakiem. Garnek postawić na ogień i cały czas mieszając całość zagotować, mieszać, aż masa zgęstnieje. Masę w garnku przykryć folią spożywczą i ostudzić. W misce ubić mascarpone, cały czas ubijając powoli budyń, aż powstanie gładki krem.
 

160 ml wody
2 łyżki spirytusu
sok z 1 cytryny 
W szklance wymieszać wodę, alkohol oraz sok z cytryny. Pierwszy blat ułożyć na talerzu i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości powideł oraz 1/3 ilości kremu, położyć drugi blat, skropić go 1/3 nasączenia, rozsmarować pozostałe powidła oraz 1/3 ilości krem. Na kremie położyć ostatni blat, skropić nasączeniem, na wierzchu oraz bokach toru rozsmarować pozostały krem. Tort schłodzić przed podaniem.

4 komentarze:

  1. Prawdziwie świąteczny tort i ta dekoracja :)
    p,s te blaty to takie pieguski na białkach , mak bez mielenia?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, to taki szybki tort bez mielenia maku, piegusek jak go nazwałaś :)
      Najlepszego w Nowym Roku!

      Usuń
  2. Piękny!
    Na pewno zrobię go na kolejne święta.
    Pomyślności w 2018!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect