sobota, 6 stycznia 2018

królewska babka drożdżowa


Pyszna, mięciutka i puszysta babka drożdżowa po brzegi napakowana suszonymi owocami, aromatyzowana rumem, oblana lukrem z dodatkiem soku z cytryny jest dokonała na świętowania dnia Trzech Króli. W święto Trzech Króli, które kończy okres bożonarodzeniowy, warto powrócić do staropolskiego zwyczaju, związanego z obchodami święta i upiec drożdżowe ciasto na Trzech Króli. W Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i hiszpańskojęzycznych krajach południowoamerykańskich na święto wypieka się wieniec Trzech Króli i ozdabia kandyzowanymi owocami, symbolizującymi drogie kamienie. We Francji wykonuje się z ciasta francuskiego i najczęściej nadziewa masą migdałową czyli polecam mini galettes des Rois. Według polskiej tradycji można upiec szczodraki z grzybami lub langosze à la szczodraki według tradycji naszych sąsiadów. W tegoroczne święto króluje na stole królewska babka drożdżowa inspirowana przepisem z Gourmet Traveller.


500 g mąki pszennej
110 ml mleka
100 ml wody
9 g suchych drożdży
60 g cukru pudru 
55 ml oleju
szczypta soli
skórka z 1 cytryny 
skórka z 1 pomarańczy 
2 jajka 
1 łyżka ekstraktu waniliowego
75 g masła
150 g suszonych owoców
30 ml rumu
 
W miseczce zalać pokrojone w kostkę owoce rumem, odstawić. Do miski wlać ciepłe mleko i wodę, dodać drożdże, cukier i wymieszać. Następnie dodać mąkę, roztrzepane jajka, ekstrakt, sól, skórki z cytrusów i wyrobić ciasto. Następnie dodać miękkie masło i wyrobić ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Ciasto umieścić w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto rozłożyć na kwadrat na posypanym mąką blacie, na wierzchu rozłożyć owoce, ciasto zwinąć w roladę i ułożyć w formie na babkę wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Formę przykryć ściereczką i pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 40 minut, aż podwoi swoją objętość. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 35 minut i piec, aż się ładnie zrumieni. Babkę ostudzić a następnie wyciągnąć z foremki.

100 g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny 
 
Babkę posmarować lukrem, zrobionym z cukru i soku z cytryny. Dowolnie udekorować.

3 komentarze:

  1. Cudowna na królewskie świętowanie!
    Ta baba fantastycznie by się odnalazła w Prowansji, gdzie właśnie drożdżowe z kandyzowanymi owocami się na dzisiaj wypieka...

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczna babeczka

    OdpowiedzUsuń
  3. Noooo, babka królewska , to prawda , aż mi się chce piec
    A obiecałam ,że dopóki będą jakieś pierniki w domu - nie piekę
    Ale ta twoja baba , tak prosta , taka piękna , taka dostojna mnie kusi

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect