Faworki, chrust, chruścik, chruściki, polskie, litewskie oraz niemieckie, tradycyjne, chrupkie ciastka o słodkim smaku, smażone w głębokim tłuszczu i posypywane cukrem pudrem. Faworki przygotowane z przepisu z książki "Kuchnia warszawska" są bardzo proste do przygotowania, ciasto
nie zawiera drożdży, sody ani proszku do pieczenia, nie trzeba go
schładzać, ani mocno wyrabiać czy też wybijać wałkiem. Ciasto jest
elastyczne i gładkie, świetnie się z nim pracuje, wałkuje i kroi, z
łatwością można przygotować z niego róże karnawałowe, listki karnawałowe lub wiatraczki.
2 szklanki mąki pszennej
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany
1 kieliszek spirytusu
sól
olej do smażenia
cukier puder
3 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
3 łyżki śmietany
1 kieliszek spirytusu
sól
olej do smażenia
cukier puder
W misce ubić żółtka z cukrem, masłem i śmietaną. Dodać przesianą mąkę i szczyptę soli. Wyrobić twarde ciasto dodając alkohol. Partiami, mocno podsypując mąką, wałkować ciasto bardzo cienko, następnie pokroić na paski o dowolnych wymiarach, każdy z pasków naciąć wzdłuż, a następnie przewlec koniec faworka przez nacięcie. W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz ze spirytusem. Faworki smażyć partiami na jasnozłoty kolor, osączyć na papierowym ręczniku. Faworki podawać obficie posypane cukrem pudrem.
Faworki!!!!!!!!!!!!!!!!!! Wyglądają świetnie! Hm to mam jeszcze tą książkę kupić? A ja jeszcze w tym roku żadnych nie smażyłam , starzeje się czy co?
OdpowiedzUsuńPysznie się prezentują. Faworków nigdy dość!
OdpowiedzUsuń