codzienność

niedziela, 10 stycznia 2021

ciasteczka ravioli


Pierożki ravioli należą do najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni włoskiej. Urocze pierożki, które kryją się pod tą nazwą, są niezwykle smaczne i bardzo łatwo je przygotować samodzielnie. Tym razem te słynne pierożki w wersji na słodko, nadziane dżemem morelowym. Ciasteczka ravioli są pyszne, łatwo je przygotować i idealnie nadają na na podwieczorek nie tylko w czasie karnawału. 

270 g mąki pszennej 
100 g cukru 
150 g masła 
szczypta soli 
skórka z 1/2 cytryny 
1 jajko 


Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. 

1 jajko
cukier puder

Ciasto wałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku minimetrów, wycinać koła o średnicy 6 centymetrów. Na środek koła nałożyć łyżeczkę dżemu, a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu położyć drugie kółko z ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut w temperaturze 180º C. Ciasteczka studzić na kratce, podawać posypane cukrem pudrem.

    2 komentarze:

    1. U Ciebie jak zwykle rozkoszne słodkości. Oj przepadłabym z tą tacą...

      OdpowiedzUsuń
    2. hm, takich ciasteczek nie znała, urocze i te morelki w środku

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
    Snow-Falling-Effect