Pierożki ravioli należą do najbardziej rozpoznawalnych potraw kuchni włoskiej. Urocze pierożki, które kryją się pod tą nazwą, są niezwykle smaczne i bardzo łatwo je przygotować samodzielnie. Tym razem te słynne pierożki w wersji na słodko, nadziane dżemem morelowym. Ciasteczka ravioli są pyszne, łatwo je przygotować i idealnie nadają na na podwieczorek nie tylko w czasie karnawału.
270 g mąki pszennej
100 g cukru
150 g masła
szczypta soli
skórka z 1/2 cytryny
1 jajko
Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
1 jajko
cukier puder
Ciasto wałkować na posypanym mąką blacie na grubość kilku minimetrów, wycinać koła o średnicy 6 centymetrów. Na środek koła nałożyć łyżeczkę dżemu, a brzegi posmarować rozbełtanym jajkiem. Na wierzchu położyć drugie kółko z ciasta i delikatnie docisnąć brzegi. Ciasteczka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec około 15 minut w temperaturze 180º C. Ciasteczka studzić na kratce, podawać posypane cukrem pudrem.
U Ciebie jak zwykle rozkoszne słodkości. Oj przepadłabym z tą tacą...
OdpowiedzUsuńhm, takich ciasteczek nie znała, urocze i te morelki w środku
OdpowiedzUsuń