Jagnięcina pieczona w pigwowcu z dodatkiem miodu, ziół i czosnku, jest bardzo aromatyczna i delikatna. Dodatek owoców sprawia, że mięso jest soczyste i pyszne. Tak pieczona jagnięcina może stać wyjątkowym daniem głównym do każdej rodzinnej uroczystości. To danie bardzo smaczne i eleganckie i zasmakuje każdemu.
800 g jagnięciny
600 g pigwowca
5 ząbków czosnku
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
3 gałązki szałwii
50 ml oleju
40 g miodu
sól
pieprz
600 g pigwowca
5 ząbków czosnku
3 gałązki rozmarynu
3 gałązki tymianku
3 gałązki szałwii
50 ml oleju
40 g miodu
sól
pieprz
Do miski włożyć przekrojone na pół, pozbawione pestek owoce pigwowca, całość polać miodem, wymieszać i odstawić. W misce natrzeć jagnięcinę olejem i posypać połową ilością posiekanych ziół, doprawić solą oraz świeżo zmielonym czarnym pieprzem, odstawić na godzinę. W naczyniu do zapiekania ułożyć jagnięcinę, całość obłożyć pigwowcem, oraz pokrojonym na plasterki czosnkiem i pozostałymi ziołam. Naczynie przykryć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 70 minut, na około 10 minut, przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Całość piec, aż mięso się ładnie zrumieni.
Pychota!
OdpowiedzUsuńPiekłam jesienią jagnięce golonki z pigwowcem. To była przednia uczta.
Amber, uczta jak się patrzy, mniam!
Usuń