Roscon de Reyes, to tradycyjne ciasto hiszpańskie serwowane na święto Trzech Króli. Prawdopodobnie zwyczaj ten trafił na hiszpańskie stoły dzięki francuskiemu królowi Ludwikowi XV. Historia głosi, że szef kuchni dworu, pochodzenia słowiańskiego, chciał poczęstować monarchę w Święto Trzech Króli tradycyjnym rosconem ze swojej ziemi, ale z niespodzianką w środku, diamentowym medalionem, który kupił dzięki współpracy z innymi członkami służby. Podczas gdy tradycja zaginęła w Europie Wschodniej, Ludwik XV był zachwycony wynalazkiem i poświęcił się jego propagowaniu wśród francuskiej i europejskiej arystokracji z monetą w środku. W ten sposób przez cały XVIII wiek docierał do Hiszpanii, gdzie spotkał się z doskonałym przyjęciem. Wkrótce zwyczaj przeszedł ze szlachty na zwykłych ludzi, a Madryt i Sewilla były ważnymi bastionami tego arcydzieła ciasta. Stopniowo cały kraj i jego kolonie, zwłaszcza Meksyk, były uwiedzione niepowtarzalnym smakiem. Mini roscones de Reyes z marcepanowym nadzieniem, obłożone morelami, podpatrzone u Ani, jest bardzo łatwe do do upieczenia, jednak potrzeba czasu na przygotowanie ciasta, które musi wyrastać odpowiednio długo.
10 g drożdży
130 g mąki pszennej
70 g mleka
W misce połączyć razem ciepłe mleko, mąkę oraz pokruszone drożdże. Z całości wyrobić ciasto, które należy uformować w kulę. Do dużej miski nalać ciepłej wody, a następnie umieścić w niej kulę ciasta. Kula musi znajdować się w wodzie do czasu aż wypłynie na powierzchnię, czyli około 10 minut.
60 g mleka
70 g masła
2 jajka
20 g drożdży
120 g cukru pudru
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny
450 mąki pszennej
szczypta soli
200 g masy marcepanowej
Do miski wlać ciepłe mleko, dodać pokruszone drożdże, wymieszać, odstawić na chwilę aż zacznie bąbelkować. Do miski przesiać mąkę. Dodać jajka, miękkie masło, cukier puder, skórki z cytrusów, szczyptę soli, odstawiony zaczyn, a także kulę ciasta z początkowego zaczynu. Całość dokładnie wyrobić, a następnie uformować kulę, włożyć do miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na 5 godzin, do podwojenia swojej objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na blat kuchenny, podzielić na dwa kule, każdą odłożyć na co najmniej 5 minut. Każdą kulę ciasta rozwałkować na duży prostokąt, który należy przeciąć na pół. Na każdej połówce ułożyć zrolowany marcepan, który należy owinąć ciastem tworząc długi rulon. Rulon podzielić na trzy części, które należy umieścić w formie na donaty. Przykryć folią spożywcza i odstawić na 2 godziny do wyrastania.
1 żółtko
30 g suszonych moreli
Posmarować wyrośnięte bułeczki rozbełtanym żółtkiem, na wierzchu ułożyć pokrojone morele, formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200° C i piec je około 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 180° C i dopiekać kolejne 12 minut.
sok z 1/2 cytryny
100 g cukru pudru
Bułeczki ozdabiać lukrem przygotowanym z soku z cytryny oraz cukru pudru.
mini roscones de Reyes jeszcze bardziej mi się podobają niż maxi roscones de Reyes
OdpowiedzUsuńUrocze, pyszniutkie.
OdpowiedzUsuńSięgam po jedno ciastko...