Zero problemów,
na maksa radości,
niech w Nowym Roku ciągle wiosna gości.
Szczęśliwego Nowego Roku!
życzy
Kamila
niech w Nowym Roku ciągle wiosna gości.
Szczęśliwego Nowego Roku!
życzy
Kamila
Makowe blaty, nasączone likierem jabłkowym, przełożone kremem na bazie bitej śmietany i masy jabłkowej, z warstwą dżemu jabłkowego, składają się wspaniały tort. Tort makowo - jabłkowy, jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie nadaje się świętowanie pierwszego dnia Nowego Roku. Tort warto przygotować dzień przed podaniem, aby smaki wspaniale się połączyły.
200 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g maku
150 g cukru pudru
5 jajek
szczypta soli
40 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g maku
150 g cukru pudru
5 jajek
szczypta soli
W misce ubić białka z solą na sztywną pianę, następnie dosypywać powoli cukier i ubijać tak długo, aż cukier się rozpuści, a białka będą sztywne. Do białek dodawać kolejno żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać do masy mąki, mak, proszek do pieczenia i delikatnie wmieszać do masy. Masę wyłożyć do tortownicy w której dno zostało wyłożone papierem do pieczenia. Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C, na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Blat ostudzić, a następnie przekroić w poprzek na trzy części.
500 g jabłek
50 g cukru
1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
50 g cukru
1/2 cytryny
2 łyżeczki żelatyny
30 ml wody
500 ml śmietany kremówki
500 ml śmietany kremówki
Obrane jabłka pokroić w kostkę i umieścić w garnku, dodać cukier, sok z cytryny i całość podgrzać, co pewien czas mieszając, aż do lekkiego podduszenia jabłek. Masę zmiksować na gładko. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać masę jabłkową oraz żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
60 ml likieru jabłkowego
100 ml wody
100 g dżemu z rajskich jabłuszek
100 ml wody
100 g dżemu z rajskich jabłuszek
W szklance wymieszać likier z przegotowaną wodą. Pierwszy blat makowy ułożyć na paterze i skropić go 1/3 ilości nasączenia, na nim rozsmarować połowę ilości dżemu oraz wyłożyć 1/3 ilości kremu, przykryć drugim blatem, skropić 1/3 ilości nasączenia, wyłożyć pozostały dżem oraz rozsmarować 1/3 ilości kremu. Położyć ostatni blat makowy, skropić go i rozsmarować pozostały krem na wierzchu i bokach toru. Tort schłodzić przed podaniem.
tort makowy z jabłkami wygląda niezwykle, te dekoracje jeszcze na dokładkę
OdpowiedzUsuńAluś, dziękuję, to połączenie jest bardzo udane. Najlepszego w Nowym Roku!
UsuńWyrafinowany i bogaty w smaki. Zjadłabym z namaszczeniem...
OdpowiedzUsuń