Sernik z pierniczkami, inspirowany przepisem Siostry Anastazji, jest pyszny, aksamitnie kremowy i szybko go można upiec. Warto sernik upiec dzień przed podaniem, aby sernik po ostudzeniu był dodatkowo schłodzony w lodówce.
200 mąki pszennej
80 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Ciasto wyłożyć w mniejszej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
1000 g twarogu sernikowego
160 g cukru pudru
10 g cukru z wanilią
6 jajek
200 g masła
30 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g pierników nadziewanych
W misce utrzeć masło z cukrami i solą na jasną masę, kolejno dodawać żółtka i ubijać. Do masy dodać w porcjach ser i utrzeć, dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i utrzeć. Na samym końcu wmieszać do masy białka ubite z solą. Na spodzie równomiernie wyłożyć połowę masę serowej, na masie ułożyć pierniczki, a następnie pozostałą masę serową. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut. Ciasto ostudzić w lekko uchylonym piekarniku.
100 g czekolady
30 ml mleka
Składniki polewy włożyć do garnuszka i rozpuścić, aż powstanie gładka masa. Sernik udekorować polewą czekoladową.
Taki sernik to ja rozumiem , coś mega apetycznego i fotogenicznego
OdpowiedzUsuńAlu, Ty lubisz serniki???
UsuńAluś, przypadł Tobie do gustu? Super!
UsuńJako miłośniczka serników, zpaisuję ten przepis. Brzmi dla mnie rozkosznie.
OdpowiedzUsuńNajlepszego w 2021!
Amber, będzie mi bardzo miło. Pozdrawiam
Usuń