codzienność

sobota, 26 grudnia 2020

tort piernikowy z rumowym kremem


Tort piernikowy, w którym piernikowe blaty zostały upieczone z dodatkiem melasy i brązowego cukru oraz przełożone konfiturą jeżynową i kremem na bazie jajek, masła, rumu i kawy doskonale smakuje. Ten przepyszny, bardzo aromatyczny bożonarodzeniowy tort piernikowy z rumowym kremem, który można dowolnie udekorować, gdzie blaty piernikowe upieczone został na podstawie przepisu z bbcgoodfood.com, jest bardzo wilgotny i pięknie prezentuje się na świątecznym stole.

150 ml mleka
3 łyżki melasy
225 ml oleju 
420 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
180 g brązowego cukru
300 ml maślanki
3 jajka
15 ml rumu
szczypta soli


W rondelku podgrzać mleko z melasą. W misce mieścić maślankę, cukier, jajka, alkohol i wymieszać. Dodać mąkę, przyprawę do piernika, sodę oraz proszek do pieczenia i mleko i wszystko wymieszać.  Masę podzielić równo na trzy części i umieścić w tortownicach wyłożonych papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160° C i piec, około 30 minut. Blaty ostudzić.

4 żółtka
500 ml mleka
180 g cukru
40 g mąki ziemniaczanej
30 g mąki pszennej
200 g masła
30 ml rumu
1 łyżka kawy

Połowę mleka zagotować z cukrem, drugą zmiksować z żółtkiem i mąką, dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając budyń folią spożywczą. Masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać wystudzony budyń, cały czas ucierając. Na koniec wmieszać do masy rum i kawę.


Pierwszy blat ułożyć na talerzu i na nim rozsmarować połowę ilości konfitury, na nim rozsmarować 1/3 ilości kremu, położyć drugi blat, rozsmarować pozostałą konfiturę oraz 1/3 ilości kremu. Położyć ostatni blat i rozsmarować pozostały krem na wierzchu i bokach toru, udekorować. Torcik schłodzić przed podaniem.

3 komentarze:

  1. Piękny, skorzystam z przepisu. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rum w tym torcie to taka kropka nad 'i'. Bardzo pyszne połączenie.
    Mniammmmm....

    OdpowiedzUsuń
  3. Łał, nie dość, że piękny to jeszcze jak czytam skład to go pożądam, coś pysznego stworzyłaś Kamilka

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.