Niepowtarzalne
połączenie moreli z ziarenkami wanilii w dżemie, który idealnie pasuje podany do kanapek, tostów czy też słodkich wypieków. Dżem morelowy z wanilią ma piękny kolor, jest delikatny w smaku i ma niezwykły aromat.
Morele wypestkować i pokroić na ćwiartki, zasypać cukrem, dodać rozciętą laskę wanilii, odstawić na godzinę, aż owoce puszczą sok. Następnie całość zagotować, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować całość do odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać alkohol, zagotować i przełożyć gorący dżem do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Kamila , ja słonce z piegami , wyszedł tobie genialnie ten dżem
OdpowiedzUsuńMniam! Dzem morelowy to moj ulubiony :) musze go zrobic w tym roku!
OdpowiedzUsuńBuziaki ;*
Musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńz prawdziwą wanilią.. ale musi być aromatyczny!
OdpowiedzUsuńdżemy morelowe są genialne! a taki z wanilią to dopiero musi być rarytas!:)))
OdpowiedzUsuńcoś jak w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńTeż niedawno pakowałam morele do słoiczków. Piękne to i smaczne niesłychanie :-)
OdpowiedzUsuńskoro mamy zagotowac calosc to po co czekac az owoce puszcza sok?
OdpowiedzUsuńczy to prawda, ze cukier zelujacy to nienajlepszy pomysl i lepiej zadowolic sie pektyna? Nigdy nie uzywalam cukru zelujaceg i chcialam wyprobowac go w tym roku.
Davenia, bo skoro mamy go gotować to lepiej mieć sok niż np. dolewać wody, by się nie przypalił :) A cukier żelujący to łatwy sposób na przygotowanie dżemolad szybkim sposobem, ja jednak wolę naturalne, w wyjątkowych sytuacjach korzystam z pektyn w czystej postaci :) Pozdrawiam
Usuńdzieki;)
Usuńzabieram sie do roboty