Piersi z kurczaka pysznie zapieczone z serem pleśniowym i kurkami aromatyzowanymi czosnkiem, wytrawnym białym winem i świeżym tymiankiem. Filet zapiekany z kurkami i serem pleśniowym doskonale smakuje podany z pieczonymi ziemniaczkami i zieloną sałatką.
2 filety z kurczaka
150 g sera brie
150 g sera brie
250 g kurek
2 łyżki masła
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 ząbek czosnku
50 ml wytrawnego białego wina
sól
pieprz
2 gałązki tymianku
Kurki
obrać i oczyścić. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną
cebulę i zeszklić, dodać posiekany czosnek i chwilę smażyć, wrzucić grzyby, mocno odparować wodę którą puszczą
kurki. Gdy woda z grzybów odparuje, wlać wino i jeszcze chwilę dusić, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać posiekany tymianek. W naczyniu do zapiekana ułożyć doprawione solą i pieprzem filety z kurczaka, nałożyć na wierzch każdego kilka łyżek sosu z grzybami, przykryć plastrami sera. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180º C na 20 minut. Podawać na gorąco.
Ser i kurki,uwielbiam to połączenie!
OdpowiedzUsuńI prezentują się tak smacznie.
Miłego dnia!
Jak tylko będę miała kurki to robię! Idealne danie :))
OdpowiedzUsuńoooo boziu ! jak ten serek wygląda oblednie !! i zapach kurek musial być powalający ;)) mniam !
OdpowiedzUsuńdanie godne mistrzów:D fenomenalnie wygląda:D
OdpowiedzUsuńPrawdziwa rozpusta!
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Normalnie szok! Królewskie danie!
OdpowiedzUsuńObiad idealny,miłego dnia życzę.
OdpowiedzUsuńTesknie za kurkami...
OdpowiedzUsuńCiekawe i wykwintne danie ;) Uwielbiam kurki i ser pleśniowy... Połączenie idealne ;)
OdpowiedzUsuńWygląda nieziemsko!
OdpowiedzUsuńAle pyszności:-) I nawet mam kurki :-)
OdpowiedzUsuńKażde danie, którego komponentem jest opieczony ser, w ułamku sekundy zyskuje w moich oczach, jak ja lubię te pyszne, rozpływające się kalorie. Jestem fanką tego przepisu.
OdpowiedzUsuńAle cudowne połączenie - oblizuje sie na sam widok :)
OdpowiedzUsuń