Pyszny deser lodowy z malinami, likierem migdałowym i prażonymi migdałami jest idealny na ochłodzenie. Lekkie malinowe semifreddo z migdałami inspirowane przepisem Marty Gessler, dodaję do Akcji lodowej 2013.
3 jajka
350 ml śmietany 36%
100 g malin
100 g cukru pudru
50 ml likieru migdałowego
50 g płatków migdałowych
sól
Maliny zmiksować i przetrzeć przez sitko, by pozbyć się pestek. Migdały uprażyć na patelni na złoty kolor Żółtka ubić z połową cukru. Śmietanę ubić z pozostałym cukrem, pod koniec ubijania wlać likier migdałowy. Wymieszać ubitą śmietanę z żółtkami, dodać mus malinowy, migdały. Ubić białka ze szczyptą soli, delikatnie wmieszać do masy śmietanowej. Masę przełożyć do pojemnika do zamrażania i zamrozić.
brzmi bosko i jaki kusi na tych zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńwow ! swietne
OdpowiedzUsuńporywam i nie oddam:) bosko mi!
OdpowiedzUsuńIdealny deser na te upalne dni :))
OdpowiedzUsuńWspaniałe! A ja mam maszynkę do robienia lodów, trala la!
OdpowiedzUsuńUwielbiam lody z chrupiącymi akcentami, pycha!
OdpowiedzUsuńAleż bym zjadła. Wspaniałe! :)
OdpowiedzUsuńczy ta porcja dla mnie?Bo ja bardzo chętnie ją przygarnę:D
OdpowiedzUsuńRozkosz dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńniebo w gębie!
OdpowiedzUsuńi tak pięknie podane