Klasyczne ciasto z dodatkiem ziemniaków, mąki i jajek, nadziane truskawkami, podane z kwaśną śmietaną i truskawkowym puree, to połączenie idealne. Pyszne knedle z truskawkami smakują małym i dużym.
500 g ugotowanych ziemniaków
350 g mąki pszennej
1 jajko
sól
truskawki
kwaśna śmietana
cukier
Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez
praskę, połączyć z mąką, jajkiem, szczyptą soli i dokładnie wyrobić. Z
ciasta uformować wałek, kroić na kawałki, kawałki rozpłaszczyć na
placuszki i wkładać w nie truskawki i dokładnie zlepić brzegi, formując kulki. Knedle obaczyć w mące i układać na desce obsypanej mąką. Knedle
wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od
momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek. Knedle podawać z kwaśną śmietaną, posypane cukrem.
Kamila ukłon - dyg:-)) Nawet nie próbuję...Ale bym zjadła:-)
OdpowiedzUsuńPrzepraszam Kochana za małe opóźnienie w komentarzach, ale byłam na wyjeździe :) pyszne knedle - marza mi sie takie na obiad :)
OdpowiedzUsuńbuziaki
Cóż za pyszności! :)
OdpowiedzUsuń