Tarta upieczona z ciasta makaronowego, z którym bardzo dobrze się pracuje, nadziana kwiatami cukinii, serem mozzarella oraz z dodatkiem szynki dojrzewającej i masy jajecznej. Kwiaty cukinii przed ułożeniem na tarcie zostały nadziane masą zrobioną z ricotty, czosnku oraz żółtek. Tarta jest pyszna i bardzo delikatna w smaku. Przepis na rustykalną tartę z kwiatami cukinii inspirowaną tym przepisem dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
250 g mąki pszennej
40 g oliwy
100 ml wody
4 g soli
Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto, odłożyć pod przykryciem na 30 minut. Ciasto cienko rozwałkować i wyłożyć nim naczynie do zapiekania, odciąć nadmiar ciasta.
250 g sera ricotta
3 ząbki czosnku
2 żółtka
sól
pieprz
25 kwiatów cukinii
Ricottę
wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem oraz żółtkami, doprawić do smaku. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą,
zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i
osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie
rozchylić płatki tak, żeby ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje
masy serowej ze szprycy.
3 jajka
200 g jogurtu naturalnego
sól
pieprz
80 g szynki dojrzewającej
150 g mozzarelli
W
misce ubić jajka z jogurtem, doprawić do smaku. Na
cieście rozsmarować dwie łyżki masy jajecznej, ułożyć połowę nadzianych kwiatów cukinii oraz rozłożyć połowę szynki pokrojonej na kawałki i połowę pokrojonego na kawałki sera mozzarella. Następnie połowę warstwy serowej, pozostałe kwiaty cukinii oraz ser i szynkę, zalać wszystko pozostałą masą jajeczną. Nadmiar ciasta ułożyć na wierzchu tarty. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 60 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.
A wiesz, że tarty na cieście makaronowym jeszcze nie robiłam? Zapisuje sobie pomysł do późniejszego wykorzystania.
OdpowiedzUsuńA ja ją zrobię na jakimś chrupiącym spodzie, koniecznie po powrocie - bo teraz jestem zupełnie bezkuchenna. Fantastyczny pomysł by faszerowanymi kwiatami wypchać tartę, jestem oczarowana Twoim postem Kamilko i całuję Cię z daleka!!
OdpowiedzUsuńjakie cudne te zdjęcia! smakowite!
OdpowiedzUsuńCudna! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńBajkowa!
OdpowiedzUsuńWow, jakaż piękna!:)
OdpowiedzUsuńKwiaty cukinii jadłam tylko na słodko, ale ta tarta na pewno bardzo by mi smakowała :)))
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie.
przeurocza ta twoja tarta!!!:) robi wrażenie:)
OdpowiedzUsuńWow, jest obłędna!
OdpowiedzUsuńNiesamowita!
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale. Marzę o takim daniu. Ja swoje po prostu usmażyłam w cieście. Uwielbiam delikatny smak kwiatów. Niebo... A mi wyszło tak: zapraszam - http://domodnaleziony.blogspot.com/2013/07/kwiaty-cukinii-czyli-lipcowa-rozkosz.html
OdpowiedzUsuń