Wilgotne, puszyste i bardzo jagodowe ciasto o limonkowym posmaku. Limonkowe ciasto z jagodami jest szybkie do przygotowania i doskonale smakuje, przepis dodaję do akcji Jagodowo Nam edycja 5.
375 g mąki pszennej
200 g cukru
1 łyżka cukru waniliowego
200 g masła
3 jajka
1 szklanka kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 limonka
sól
W misce ubić razem jajka, śmietanę, stopione i ostudzone masło i cukry, dodać sok i skórkę otartą z limonki. Dodać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia i wszystko razem dobrze wymieszać. Dodać jagody i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na 50 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Odstawić do wystudzenia na kratkę, wyjąć ciasto z formy i posypać cukrem pudrem.
Uwielbiam takie ciacha!
OdpowiedzUsuńWczoraj robiłam sernik z jagodami - pycha :). Tylko zdjęć nie zrobiłam :/
Bardzo fajna propozycja!
OdpowiedzUsuńKamilko, zabaw się u mnie, nie bądź taka niedobra!
Usuń:)
wygląda przesmacznie! ach, te jagody, królują, panoszą się jak diabli po naszch stołach!
OdpowiedzUsuńale smakowite!
OdpowiedzUsuńooooo limonkowe i z jagodami , rozpusta w biały dzień i to pyszna , bo tak się prezentuje przepysznie
OdpowiedzUsuńpolaczenie super! :)
OdpowiedzUsuńpiekne zdjecia :)
to mi sie podoba ;*
pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję za Twój udział w Jagodowo Nam 5!:)
Tak sobie na nie patrzę i myślę, że dałabym radę przynajmniej połowę zjeść, tak dobrze wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wspaniale z tymi fioletowymi kropeczkami jagód :)
OdpowiedzUsuńCudowne ciasto Kamilko. Bardzo takie lubię. Chętnie bym zjadła kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńTak, zdecydownie poproszę kawałek. Właśnie teraz, do śniadania :-)
OdpowiedzUsuń