Baca wlewa wydojone dopiero co mleko z gieletów do pucierzy ....
Gielety wypróżnione z mleka odbiera goniec za drzwiami,
leje do
pierwszej wodę i popłuknąwszy ją,
przelewa z jednej gielety do drugiej
aż do ostatniej, a z tej do korytka dla psów.
Teraz zabiera się baca do
przyrządzenia żentycy.
Do napełnionej mlekiem owczem pucierzy wrzuca
kawałeczek tak zwanego klagu,
aby się mleko w jednej
chwili ścięło.
Tak
oddzielony ser od serwatki wyjmuje baca rękami z pucierzy,
zbija go w
jeden bondz, zwany udojem i zanosi do drugiej izby szałasu
ksiądz W. A. Sutor
Bundz to rodzaj polskiego sera twarogowego z owczego mleka, o łagodnym smaku. Został wpisany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi na listę produktów tradycyjnych dla małopolski. Ten ser doskonale nadaje się by go dodać do klusek. Kluski z bundzem z dodatkiem ziemniaków, są szybkie do przygotowania i doskonale smakują polane rumianą bułka tartą.
500 g ugotowanych ziemniaków
2 jajka
100 g bundzu
1 szklanka mąki pszennej
sól
3 łyżki masła
3 łyżki bułki tartej
Ugotowane
ziemniaki przecisnąć przez
praskę, dodać roztarty ser, połączyć z mąką, jajkiem, szczyptą soli i dokładnie wyrobić. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wycinać dowolne kształty. Kluski wkładać partiami do osolonego wrzątku i gotować około 3 minut, od
momentu gdy wypłyną. Wybrać łyżką cedzakową i przełożyć na półmisek. Na patelni
roztopić masło, dodać tartą bułkę i zrumienić. Rumianą bułką polać
ugotowane kluski.
Bardzo apetyczne :)
OdpowiedzUsuńświetny przepis i do tego kilka ciekawych info... pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńAle piekne zdjecia :) mniam!
OdpowiedzUsuńCudne! A bundz uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńGórskie klimaty uwielbiam. A kluski muszą być wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne te kluseczki :) I ciekawa historia bundzu :)
OdpowiedzUsuńtakie takie bym dzisiaj z chęcią zjadła!
OdpowiedzUsuń