Przepyszna bezowa rolada z jagodami to lipcowa propozycja Małgosi w Weekendowej Cukierni. Rolada
jest lekka, delikatna i rozpływa się w ustach, nadziana jest bitą śmietaną i jagodami, a skórka cytrynowa doskonale ją aromatyzuje. Rolada z jagodami to doskonały
deser na każdą okazję, przepis pochodzi z książki Carla Bardi "Ciasta".
200 ml śmietany kremówki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki skórki z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder
250 g jagód
250 g jagód
Rozgrzać piekarnik do 170° C, a blachę o wymiarach 38 x 25 centymetrów wyłożyć papierem do pieczenia i lekko ją natłuścić. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i dalej ubijać, na końcu dodać ocet i skórkę startą z cytryny i wymieszać. Wyłożyć masę na papier pozostawiając odstęp z każdej ze stron. Bezę piec 20 minut, po 10 minutach można przykryć wierzch bezy, by się zbytnio nie zrumieniła i zmniejszyć temperaturę do 150° C. Po tym czasie bezę wyjąć i studzić 10 minut, następnie wyłożyć odwracając bezę na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę kuchenną, zdjąć delikatnie papier i wyłożyć krem posypując równomiernie jagodami. Zwinąć roladę i schłodzić dwie godziny w lodówce.
rolada bezowa? szacunek. ja za zwykłą nie mogę się zabrać :p
OdpowiedzUsuńGenialna, piękna i musi być przepyszna!
OdpowiedzUsuńwyglada oblednie pysznie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie Kamilko!
OdpowiedzUsuńWyglada niezwykle lekko! Bardzo wakacyjnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Kamilo i milego tygodnia zycze!
istna rewelacja:) boska jest!
OdpowiedzUsuńmniaaaam!
OdpowiedzUsuń