poniedziałek, 29 lipca 2013

chłodnik ogórkowy z rukolą


Chłodnik na bazie rukoli i maślanki z dodatkiem ogórka, doprawiony miodem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Chłodnik ogórkowy z rukolą jest pełen witamin, dobrze smakuje i chłodzi podany w upalne dni, jego smak doskonale podkreśla olej z orzechów laskowych oraz ocet balsamiczny. 


1 ogórek
100 g rukoli
2 ząbki czosnku
600 ml maślanki
2 łyżki miodu
sok z 1/2 cytryny
sól
pieprz
olej z orzechów laskowych
ocet balsamiczny

Obranego ogórka i ząbki czosnku, rukolę, miód, sok z cytryny oraz maślankę zmiksować na gładką zupę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce i podawać skropione octem balsamicznym oraz olejem.

4 komentarze:

  1. idealny na takie dni:) mmm

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy.
    Zrobię, gdy kolejna fala upałów nadejdzie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale pięknie się prezentuje! Wspaniale ozdobiony!

    OdpowiedzUsuń
  4. na ten wczorajszy upał byłby jak znalazł:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect