Oczywiście
mój wzrok z miejsca padł na
pomarańczowe kwiatki cukinii,
które z
nadzieją wychylały główki ze skrzyń,
jakby dzięki temu mogły uniknąć
przepysznej,
chrupiącej panierki.
Sarah Kate Lynch
Biesiada z aniołami
Przepyszne kwiaty cukinii, nadziewane naturalnym serkiem z dodatkiem czosnku oraz świeżo posiekaną bazylią i sokiem z cytryny, obtoczone w cieście na bazie piwa i smażone w głębokim tłuszczu. Kwiaty podane w towarzystwie pesto z suszonych pomidorów. Przepis na kwiaty cukinii w piwnym cieście dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
1/2 szklanki orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
skórka z 1 cytryny
30 g parmezanu
2 łyżki oliwy z pomidorów
sól
pieprz
1 ząbek czosnku
skórka z 1 cytryny
30 g parmezanu
2 łyżki oliwy z pomidorów
sól
pieprz
Orzeszki zrumienić na suchej patelni, ser zetrzeć. Zmiksować wszystkie składniki w
malakserze na gładką masę i doprawić do smaku. Przechowywać pesto w
lodówce, wyjąć godzinę przed podaniem.
3 gałązki bazylii
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
16 kwiatów cukinii
Serek wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz bazylią i
doprawić do smaku. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą,
zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i
osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie
rozchylić płatki tak, żeby ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje
masy serowej ze szprycy.
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka piwa
szczypta soli
olej do smażenia
Rozgrzać
olej w głębokim rondlu. Z mąki, piwa i soli przygotować ciasto, miksując
wszystkie składniki tuż przed użyciem. Nadziewane
kwiaty zanurzać w cieście, otrząsając je z nadmiaru ciasta. Ostrożnie
wkładać po 3 kwiaty do gorącego oleju na łyżce durszlakowej i smażyć 2
minuty, lekko obracając. Wyłożyć kwiaty na papierowy ręcznik, żeby je
osuszyć. Podawać kwiaty cukinii rozłożone na pesto pomidorowym.
Jadłam tylko w naleśnikowym na słodko, ale ta wersja na pewno by mi bardzo smakowała :))
OdpowiedzUsuńKwiaty cukinii są takie wdzięczne :)
Alucha, daję głowę, smakowałaby Tobie :) Pozdrawiam
UsuńKamilko, mam po powrocie tyle zaległości u Ciebie;-) Jednak z miłą chęcią jak rozpakuję walizy zasiądę przed lekturą i z wielkim apetytem:-) Na razie mam przesyt greckiej kuchni;-)
OdpowiedzUsuńTwoje kwiaty pysznie wyglądają:-) Jednak nie mam dostępu do nich u siebie;-(
Marzenko, a ja z niecierpliwością oczekuję na greckie smakowite relacje! Witaj po powrocie!
Usuńrzeczywiście znakomicie wyglądają!
OdpowiedzUsuńBosko! Uwielbiam cukinię :)
OdpowiedzUsuńtrochę inne nadzienie ale kwiaty takie same:)..no dobra, trochę mniejsze:)
OdpowiedzUsuń