codzienność

wtorek, 30 lipca 2013

kwiaty cukinii w piwnym cieście


Oczywiście mój wzrok z miejsca padł na 
pomarańczowe kwiatki cukinii, 
które z nadzieją wychylały główki ze skrzyń, 
jakby dzięki temu mogły uniknąć przepysznej, 
chrupiącej panierki.
Sarah Kate Lynch
Biesiada z aniołami


Przepyszne kwiaty cukinii, nadziewane naturalnym serkiem z dodatkiem czosnku oraz świeżo posiekaną bazylią i sokiem z cytryny, obtoczone w cieście na bazie piwa i smażone w głębokim tłuszczu. Kwiaty podane w towarzystwie pesto z suszonych pomidorów. Przepis na kwiaty cukinii w piwnym cieście dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.  

1 szklanka suszonych pomidorów w oleju
1/2 szklanki orzeszków piniowych
1 ząbek czosnku
skórka z 1 cytryny
30 g parmezanu
2 łyżki oliwy z pomidorów
sól
pieprz

Orzeszki zrumienić na suchej patelni, ser zetrzeć. Zmiksować wszystkie składniki w malakserze na gładką masę i doprawić do smaku. Przechowywać pesto w lodówce, wyjąć godzinę przed podaniem.


250 g serka naturalnego
3 gałązki bazylii
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
16 kwiatów cukinii

Serek wymieszać z posiekanym czosnkiem oraz bazylią i doprawić do smaku. Napełnić masą serową szprycę cukierniczą, zaopatrzoną w dużą, prostą końcówkę. Delikatnie opłukać kwiaty cukinii i osuszyć, wyciąć słupki i układać je na papierowym ręczniku. Ostrożnie rozchylić płatki tak, żeby ich nie oberwać i wycisnąć do środka porcje masy serowej ze szprycy.


1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka piwa 
szczypta soli
olej do smażenia   

Rozgrzać olej w głębokim rondlu. Z mąki, piwa i soli przygotować ciasto, miksując wszystkie składniki tuż przed użyciem. Nadziewane kwiaty zanurzać w cieście, otrząsając je z nadmiaru ciasta. Ostrożnie wkładać po 3 kwiaty do gorącego oleju na łyżce durszlakowej i smażyć 2 minuty, lekko obracając. Wyłożyć kwiaty na papierowy ręcznik, żeby je osuszyć. Podawać kwiaty cukinii rozłożone na pesto pomidorowym.

7 komentarzy:

  1. Jadłam tylko w naleśnikowym na słodko, ale ta wersja na pewno by mi bardzo smakowała :))
    Kwiaty cukinii są takie wdzięczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, daję głowę, smakowałaby Tobie :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Kamilko, mam po powrocie tyle zaległości u Ciebie;-) Jednak z miłą chęcią jak rozpakuję walizy zasiądę przed lekturą i z wielkim apetytem:-) Na razie mam przesyt greckiej kuchni;-)
    Twoje kwiaty pysznie wyglądają:-) Jednak nie mam dostępu do nich u siebie;-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, a ja z niecierpliwością oczekuję na greckie smakowite relacje! Witaj po powrocie!

      Usuń
  3. rzeczywiście znakomicie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bosko! Uwielbiam cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. trochę inne nadzienie ale kwiaty takie same:)..no dobra, trochę mniejsze:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect