Niepowtarzalne połączenie czereśni z płatkami róż i laską wanilii w konfiturze, która idealna pasuje podana do kanapek, tostów czy też słodkich wypieków. W deserze połączona z serkiem mascarpone zapewni niezapomniane wrażenia smakowe. Konfitura ma piękny kolor, doskonały smak i niezwykły różany aromat. Przepis na konfiturę czereśniową z różą dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013.
1000 g wydrylowanych czereśni
100 g płatków róż
400 g cukru
sok z 1 cytryny
1 laska wanilii
1 łyżka spirytusu
Czereśnie
i płatki róż zasypać cukrem, dodać rozciętą laskę wanilii, sok z
cytryny i odstawić na godzinę, aż owoce puszczą sok. Następnie całość
zagotować, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować całość do
odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać alkohol, zagotować i
przełożyć gorącą konfiturę do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i
pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
dość intrygujące połączenie. płatki róży same w sobie są już mocno wyraziste. a tu jeszcze czereśnie, jestem ciekawa, jak to połączenie współgra.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
wybitne połączenie! niesamowite:)
OdpowiedzUsuńcudownie brzmi i cudowne wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńAleż wygląda...:-) Iście królewska:-)
OdpowiedzUsuńPiękna. Wczoraj robiłam dżem z czereśni, ale bez dodatku róży.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie konfitury z duża iloscia owocow! Twoja jest rewelacyjna :)
OdpowiedzUsuńCudowna, czereśniowej nigdy nie próbowałam. No i ta róża, świetny pomysł Kamilko:)
OdpowiedzUsuń