piątek, 12 lipca 2013

konfitura czereśniowa z różą


Niepowtarzalne połączenie czereśni z płatkami róż i laską wanilii w konfiturze, która idealna pasuje podana do kanapek, tostów czy też słodkich wypieków. W deserze połączona z serkiem mascarpone zapewni niezapomniane wrażenia smakowe.
Konfitura ma piękny kolor, doskonały smak i niezwykły różany aromat. Przepis na konfiturę czereśniową z różą dodaję do Kwiatowej Książki Kucharskiej 2013
 

1000 g wydrylowanych czereśni
100 g płatków róż
400 g cukru
sok z 1 cytryny
1 laska wanilii

1 łyżka spirytusu


Czereśnie i płatki róż zasypać cukrem, dodać rozciętą laskę wanilii, sok z cytryny i odstawić na godzinę, aż owoce puszczą sok. Następnie całość zagotować, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować całość do odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodać alkohol, zagotować i przełożyć gorącą konfiturę do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. 



7 komentarzy:

  1. dość intrygujące połączenie. płatki róży same w sobie są już mocno wyraziste. a tu jeszcze czereśnie, jestem ciekawa, jak to połączenie współgra.
    pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. wybitne połączenie! niesamowite:)

    OdpowiedzUsuń
  3. cudownie brzmi i cudowne wygląda ! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ wygląda...:-) Iście królewska:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękna. Wczoraj robiłam dżem z czereśni, ale bez dodatku róży.

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie konfitury z duża iloscia owocow! Twoja jest rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowna, czereśniowej nigdy nie próbowałam. No i ta róża, świetny pomysł Kamilko:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect