codzienność

sobota, 6 lipca 2013

chleb z orzechami


Pyszny chleb z orzechami, który doskonale smakuje gdy się do niego poda słodkie lub wytrawne dodatki. Przepis na drożdżowy chleb z orzechami włoskimi pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou "Gutes Brot selber backen".

400 g mąki pszennej razowej
100 g mąki orkiszowej
360 ml wody
10 g drożdży
140 g orzechów włoskich
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy 

W małej misce rozrobić zaczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i kilku łyżek ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce aby całość ruszyła. W międzyczasie do miski przesiać mąkę, a na suchej patelni uprażyć orzechy. Gdy zaczyn jest gotowy dodać go do przygotowanej wcześniej mąki wraz z wodą i zarobić sprężyste ciasto. Na koniec wyrabiania dodać oliwę oraz uprażone i ostudzone orzechy. Całość ponownie zagnieść, a następnie umieścić w naoliwionej misce, owinąć szczelnie folią, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe i spokojne miejsce do wyrośnięcia. Po około 90 minutach, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na obsypany mąką blat i ponownie zagnieść dla odpowietrzenia. Uformować kulę, w środku której zrobić dziurę, wielkość zależy od tego jak obszerny chcemy uzyskać wieniec. Uformowany chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 230º C, a na jego dół wsunąć blachę wypełnioną szklanką wody. Po upływie 30 minut chleb obsypać mąką a wierzch naciąć ostrym nożem tworząc kwadrat. Tak przygotowane ciasto wsunąć do piekarnika na środkową szynę. Temperaturę zmniejszyć do 200º C, a na blachę wcześniej już umieszczoną wlać kolejną szklankę wody. Chleb piec około 30 minut, aż wierz będzie średnio brązowy. Chleb ostudzić na kratce.

7 komentarzy:

  1. ooooo zdecydowanie trzeba sobie zapisać przepis na dysku pt do zrobienia!!!
    Piękny chleb i te orzechy moje ukochane

    OdpowiedzUsuń
  2. Z orzechami musi smakowac rewelacyjnie, chetnie wyprobuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja uwielbiam taki pełny orzechów chleb! Cuuudo! *__*

    OdpowiedzUsuń
  4. cieszę się, że chleb nie tylko mi przypadł do gustu ale i zwrócił Twoją uwagę, wyszedł Ci pięknie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Tak dawno nie piekłam chleba. Tak dawno nic nie piekłam.... Prawdziwy dom to dom w którym pachnie chlebem....Kamilo, chleb musi byc pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  6. No i znowu przylazłam na noc patrzeć i poczuć burczenie w brzuchu :(( pyszny musi być on!

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne są te Twoje chleby, zawsze mnie kuszą. A ten już widziałam u Moni. Jak na studiach na wakacje pracowałam w Monachijskiej piekarni, to tam robili bułki z orzechami...
    Ciekawa jestem czy smak jest podobny :-)?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect