Pyszny chleb z orzechami, który doskonale smakuje gdy się do niego poda słodkie lub wytrawne dodatki. Przepis na drożdżowy chleb z orzechami włoskimi pochodzi z książki Emmanuela Hadjiandreou "Gutes Brot selber backen".
400 g mąki pszennej razowej
100 g mąki orkiszowej
360 ml wody
10 g drożdży
140 g orzechów włoskich
1 1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
2 łyżki oliwy
W małej misce rozrobić zaczyn z drożdży, cukru, 2 łyżek mąki i kilku
łyżek ciepłej wody. Odstawić w ciepłe miejsce aby całość ruszyła. W międzyczasie do miski przesiać mąkę, a na suchej patelni uprażyć orzechy. Gdy zaczyn jest gotowy dodać go do przygotowanej wcześniej mąki wraz z wodą i zarobić sprężyste ciasto. Na koniec wyrabiania dodać oliwę oraz uprażone i ostudzone orzechy. Całość ponownie zagnieść, a następnie umieścić w naoliwionej misce,
owinąć szczelnie folią, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe i spokojne
miejsce do wyrośnięcia. Po około 90 minutach, gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyłożyć je na
obsypany mąką blat i ponownie zagnieść dla odpowietrzenia. Uformować
kulę, w środku której zrobić dziurę, wielkość zależy od tego jak
obszerny chcemy uzyskać wieniec. Uformowany chleb przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić na około 20 minut. W tym czasie piekarnik nagrzać do 230º C, a na jego dół wsunąć blachę wypełnioną szklanką wody. Po upływie 30 minut chleb obsypać mąką a wierzch naciąć ostrym nożem tworząc kwadrat. Tak przygotowane ciasto wsunąć do piekarnika na środkową
szynę. Temperaturę zmniejszyć do 200º C, a na blachę wcześniej już
umieszczoną wlać kolejną szklankę wody. Chleb piec około 30 minut, aż wierz będzie średnio brązowy. Chleb ostudzić na kratce.
ooooo zdecydowanie trzeba sobie zapisać przepis na dysku pt do zrobienia!!!
OdpowiedzUsuńPiękny chleb i te orzechy moje ukochane
Z orzechami musi smakowac rewelacyjnie, chetnie wyprobuje przepis :)
OdpowiedzUsuńJak ja uwielbiam taki pełny orzechów chleb! Cuuudo! *__*
OdpowiedzUsuńcieszę się, że chleb nie tylko mi przypadł do gustu ale i zwrócił Twoją uwagę, wyszedł Ci pięknie :)
OdpowiedzUsuńTak dawno nie piekłam chleba. Tak dawno nic nie piekłam.... Prawdziwy dom to dom w którym pachnie chlebem....Kamilo, chleb musi byc pyszny.
OdpowiedzUsuńNo i znowu przylazłam na noc patrzeć i poczuć burczenie w brzuchu :(( pyszny musi być on!
OdpowiedzUsuńPiękne są te Twoje chleby, zawsze mnie kuszą. A ten już widziałam u Moni. Jak na studiach na wakacje pracowałam w Monachijskiej piekarni, to tam robili bułki z orzechami...
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem czy smak jest podobny :-)?