Guacamole według źródła to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest starte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski, w Meksyku używa się w tym celu specjalnego naczynia tak zwanej molcajete, które ma kształt kamiennego moździerza i rozetrzeć nożem lub widelcem, dodany później sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu. Inne składniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado. Popularne dodatki to pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla lub z chipsami kukurydzianymi.
2 awokado
sok z 1/2 limonki
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka kolendry
1 papryczki chilli
1 pomidor
sól
sok z 1/2 limonki
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka kolendry
1 papryczki chilli
1 pomidor
sól
Rozgnieć
widelcem awokado z sokiem z limonki, dodać posiekany drobno ząbek
czosnku, posiekaną papryczkę oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora i
posiekaną kolendrę, całość wymieszać i doprawić do smaku. Guacamole
podawać z nachos.
Uwielbiam guacamole :) wyglada przepysznie u Ciebie,
OdpowiedzUsuńmiłego dnia ;*
Jak będziesz pakować się w celu przyjazdu na mój koc,
OdpowiedzUsuńto nie zapomnij tej miseczki pełnej guacamole;)
Ja też poproszę :)
Usuńoj dawno nie jadłam... ja też chętnie poprosiłabym o taką porcyjkę:)
OdpowiedzUsuńHmmm, może zrobię w weekend - akurat "potrzebuję" takich przekąsek :))
OdpowiedzUsuńA jako pasta do chleba też by pasowało?
Alucha, jadłam już z krakersami, chrupkim pieczywek kiedyś też, więc pewnie z kanapkami też będzie smakowało :)
UsuńNo bo właśnie na sobotę piekę chleb, planowałam zrobić do niego dwie pasty, ale w takim razie zrobię jedną i guacamole Twoje :)))
UsuńNigdy tego nie jadłam, więc chętnie bym skosztowała :)
OdpowiedzUsuńNajlepsze nachosy z guacamole jadłam we Wrocławiu w "Pod papugami". Piękne zdjęcia i pięknie podane :-)
OdpowiedzUsuńUWIELBIAM :)
OdpowiedzUsuń