codzienność

czwartek, 11 lipca 2013

guacamole


Guacamole według źródła to meksykański sos przyrządzany na bazie awokado. Guacamole swoje początki miał już w czasach azteckich. Istnieje bardzo wiele przepisów na przygotowanie tego sosu, które zależą zarówno od dostępności składników jak i od osobistych upodobań. Najczęściej podstawą potrawy jest starte awokado, szczypta soli i odrobina soku z limonki lub cytryny. Awokado należy najpierw pozbawić pestki a następnie włożyć do miski, w Meksyku używa się w tym celu specjalnego naczynia tak zwanej molcajete, które ma kształt kamiennego moździerza i rozetrzeć nożem lub widelcem, dodany później sok z limonki zapobiega zmianie koloru startego owocu. Inne składniki sieka się albo kroi i miesza z wcześniej przygotowanym awokado. Popularne dodatki to pomidory, papryka, kolendra, czosnek. Spożywa się go zazwyczaj z plackami tortilla lub z chipsami kukurydzianymi.


2 awokado
sok z 1/2 limonki
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka kolendry

1 papryczki chilli
1 pomidor
sól


Rozgnieć widelcem awokado z sokiem z limonki, dodać posiekany drobno ząbek czosnku, posiekaną papryczkę oraz pokrojonego w drobną kostkę pomidora i posiekaną kolendrę, całość wymieszać i doprawić do smaku. Guacamole podawać z nachos.

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam guacamole :) wyglada przepysznie u Ciebie,

    miłego dnia ;*

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak będziesz pakować się w celu przyjazdu na mój koc,
    to nie zapomnij tej miseczki pełnej guacamole;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj dawno nie jadłam... ja też chętnie poprosiłabym o taką porcyjkę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm, może zrobię w weekend - akurat "potrzebuję" takich przekąsek :))
    A jako pasta do chleba też by pasowało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, jadłam już z krakersami, chrupkim pieczywek kiedyś też, więc pewnie z kanapkami też będzie smakowało :)

      Usuń
    2. No bo właśnie na sobotę piekę chleb, planowałam zrobić do niego dwie pasty, ale w takim razie zrobię jedną i guacamole Twoje :)))

      Usuń
  5. Nigdy tego nie jadłam, więc chętnie bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Najlepsze nachosy z guacamole jadłam we Wrocławiu w "Pod papugami". Piękne zdjęcia i pięknie podane :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect