codzienność

piątek, 6 marca 2015

domowe nachosy


Nachos to nieodłączny element kuchni meksykańskiej, to przekąska, która najczęściej podawana jest na ciepło z żółtym serem, wyśmienicie smakują podane z domowym guacamole, meksykańską salsą czy też czosnkowym dipem. Domowe nachosy przygotowane według przepisu Sigrid Verbert z książki "Smakowite prezenty" są idealnie chrupiące i pyszne, a przy tym bardzo proste w przygotowaniu. Takie nachosy podane na domowej imprezie znikną z tempie ekspresowym.


50 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
80 ml wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy



W misce połączyć mąki z przyprawami. W garnuszku doprowadzić do wrzenia olej i wodę. Suche składniki zalać wodą z olejem, wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części i rozwałkować bardzo cienko na posypanym mąką kukurydzianą blacie i wykrawać trójkąty. Nachosy układać na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 10 minut.


10 komentarzy:

  1. rewelacyjnie Ci wyszły:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jejku, wspaniałe!
    To zapraszam się do Ciebie...

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet mi do głowy nie rpzyszło, że można je zrobić samemu ;) super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kupuję pomysł, są idealne:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają pysznie! Az się chce je schrupać.:)

    OdpowiedzUsuń
  6. WOW! Wyglądają idealnie - będę robić :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Marzenie, takiej domowej produkcji :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Obiecałam sobie, że zrobię i... nie robię... Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce, bo uwielbiam guacamole z nachosami :). Dziękuję za przypomnienie, Kami!

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny przepis! Nigdy nie robiłam domowych, najwyższy czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect