Nachos to nieodłączny element kuchni meksykańskiej, to przekąska, która najczęściej podawana jest na ciepło z żółtym serem, wyśmienicie smakują podane z domowym guacamole, meksykańską salsą czy też czosnkowym dipem. Domowe nachosy przygotowane według przepisu Sigrid Verbert z książki "Smakowite prezenty" są idealnie
chrupiące i pyszne, a przy tym bardzo proste w przygotowaniu. Takie nachosy podane na domowej imprezie znikną z tempie ekspresowym.
50 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
80 ml wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
50 g mąki kukurydzianej
80 ml wody
2 łyżki oleju
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki chili
1/2 łyżeczki kurkumy
W misce połączyć mąki z przyprawami. W garnuszku doprowadzić do wrzenia olej i wodę. Suche składniki zalać wodą z olejem, wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na części i rozwałkować bardzo cienko na posypanym mąką kukurydzianą blacie i wykrawać trójkąty. Nachosy układać na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 180º C przez około 10 minut.
rewelacyjnie Ci wyszły:)
OdpowiedzUsuńSmakowite!
OdpowiedzUsuńJejku, wspaniałe!
OdpowiedzUsuńTo zapraszam się do Ciebie...
Nawet mi do głowy nie rpzyszło, że można je zrobić samemu ;) super!
OdpowiedzUsuńKupuję pomysł, są idealne:-)
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie! Az się chce je schrupać.:)
OdpowiedzUsuńWOW! Wyglądają idealnie - będę robić :D
OdpowiedzUsuńMarzenie, takiej domowej produkcji :-)
OdpowiedzUsuńObiecałam sobie, że zrobię i... nie robię... Trzeba wziąć sprawy w swoje ręce, bo uwielbiam guacamole z nachosami :). Dziękuję za przypomnienie, Kami!
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis! Nigdy nie robiłam domowych, najwyższy czas spróbować :)
OdpowiedzUsuń