niedziela, 15 marca 2015

ciasteczka karbowane z marmoladą


Ciasteczka karbowane z marmoladą upieczone na podstawie przepisu Doroty są przepyszne, bardzo maślane i idealnie kruche. Ciasteczka są bardzo proste do wykonania, wystarczy tylko zmiksować kilku składników, a następnie wyciskać ciasteczka w różnych kształtach za pomocą maszynki do ciastek i wykończyć kleksem domowej marmolady z pigwy. 


220 g masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
300 g mąki pszennej
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
marmolada z pigwy



Masło umieścić w misie miksera i zmiksować na jasną, puszystą masę, dodawać cukier, cały czas ucierając. Dodać żółtka, ekstrakt z wanilii i zmiksować. Do masy maślanej dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól i zmiksować na gładką masę. Masę przełożyć do maszynki do ciastek i wyciskać ciastka w dowolnym kształcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na środek każdego ciastka wycisnąć kleks marmolady. Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika nagrzanego do 180º C na około 12 minut, aż ciastka się ładnie zezłocą. Ciastka studzić na kratce.

7 komentarzy:

  1. zjawiskowe te ciastka u Ciebie Kamila :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Śliczne. Przypomniałaś mi jak fajną zabawą jest wyciskanie ciasteczek!

    OdpowiedzUsuń
  3. Urocze te kwiatuszki:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prześliczne kwiatuszki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Urocze kwiatuszki :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect