Przepyszny
sos żurawinowy z dodatkiem jabłka, o aromacie pomarańczy, doprawiony świeżo startą gałką muszkatołową doskonale pasuje do pieczonych mięs czy też świątecznych
pasztetów. Ten sos pysznie smakuje podany do sera, trudno też powstrzymać się też przed podjadaniem łyżeczką prosto ze słoika.
3 szklanki żurawiny
2 jabłka
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
skórka z 2 pomarańczy
szczypta soli
gałka muszkatołowa
Żurawiny przebrać, opłukać i wysuszyć. W rondelku zagotować syrop z cukru i wody. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, razem z żurawinami dodać do gęstego syropu. Gotować na maleńkim ogniu, potrząsając rondelkiem, do chwili, gdy żurawiny staną się szkliste. Na koniec dodać startą skórkę pomarańczową, szczyptę soli oraz doprawić do smaku gałką muszkatołową. Gorący sos przełożyć do małych wyparzonych, ciepłych słoików i zamknąć wygotowanymi pokrywkami. Słoiki ustawić do góry dnem i przykryć kocem, pozostawić do wystygnięcia.
Mmm pyszny sos :) Uwielbiam żurawinę w takim wydaniu :)
OdpowiedzUsuńwww.brulionspadochroniarza.pl
Aaaaaaaaaaaam , jak dla mnie to paluchami z słoiczka to się wyjada
OdpowiedzUsuńUwielbiam sosy żurawinowe, ale nigdy nie dodawałam gałki.
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę spróbować!
Wygląda pysznie.:)
Fantastyczny :D
OdpowiedzUsuńPyszny!
OdpowiedzUsuńLubię sosy z charakterem i doprawiam na ostro.
Idealny też do serów.
...że pyszny, w to nie wątpię;-)
OdpowiedzUsuńWpadałam tu przypadkiem i znalazłam tyle wspaniałych przepisów! Koniecznie muszę zrobić ten sosik:) Wygląda bardzo apetycznie. Spodobała mi się także sałatka z awokado i krewetek. Będę zaglądać! Pozdrawiam cieplutko. Ania
OdpowiedzUsuńRadziejowe Zacisze, dziękuję i zapraszam w takim razie częściej :) Pozdrawiam
Usuńdo pasztetu idealny:)
OdpowiedzUsuńKamila, dziękuję za przepis. Zpewnością wykorzystam. Ta konfitura do mojego menu będzie pasowąć w 100%%%% I loveYou :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda