Konfitura pomarańczowa przygotowana z najlepszych, dojrzałych, bardzo słodkich owoców, to wspaniałe połączenie słodkiego miąższu pomarańczy z aromatem skórki pomarańczowej. Konfitura sprawdza się głównie jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa, wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką lub ciepłymi tostami. Doskonała do wypieku ciast, idealna do tarteletek pomarańczowych z kajmakiem lub jako dodatek do wszelakich deserów.
1500 g pomarańczy
500 g cukru trzcinowego
sok z 1 cytryny
Umyte pomarańcze obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę i wyciągnąć pestki. Miąższ pomarańczy wraz z sokiem umieścić w garnku, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Skórkę pomarańczową obrać z białej, gorzkiej części, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować około 15 minut, odcedzić, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną skórkę dodać do pomarańczowej masy. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.
Pyszna!
OdpowiedzUsuńLubię wyjadać ją łyżeczką prosto ze słoika...
No masz, tamtej z cytryn jeszcze nie zrobiłam, a Ty kusisz już następną;-)
OdpowiedzUsuńPiękne aromaty do mnie docierają.:)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak domowa konfitura. Pycha (:
OdpowiedzUsuńAle u ciebie Kamilko cytrusowo , następna konfitura co kusi :)
OdpowiedzUsuńAlez pięknie wygląda! U mnie dziś również dżem pomarańczowy , ale Twoja konfiturka baaaardzo kusi.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
O tak, do ciasta jak znalazł
OdpowiedzUsuńUwielbiam taką konfiturę :-)
OdpowiedzUsuńŁapię się choć na kilka łyżek, bo wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńNarobilas mi strasznej ochoty na taka domowa konfiture...wyglada pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam konfiturę pomarańczową! :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam konfitury z pomarańczy, chociaz nie raz o niej myślałam. Zniechęca mnie ta cała chemia na skórce. Twoja konfitura jednak mocno kusi. Co robić?!
OdpowiedzUsuńPolska zupa, polecam skorzystać z odmian ekologicznych z Sycylii, wtedy niema takich dylematów :) Pozdrawiam
Usuń