wtorek, 10 marca 2015

konfitura pomarańczowa


Konfitura pomarańczowa przygotowana z najlepszych, dojrzałych, bardzo słodkich owoców, to wspaniałe połączenie słodkiego miąższu pomarańczy z aromatem skórki pomarańczowej. Konfitura sprawdza się głównie jako dodatek do wszelkiego rodzaju pieczywa, wyśmienicie smakuje ze świeżą bagietką lub ciepłymi tostami. Doskonała do wypieku ciast, idealna do tarteletek pomarańczowych z kajmakiem lub jako dodatek do wszelakich deserów.


  1500 g pomarańczy
500 g cukru trzcinowego

sok z 1 cytryny


Umyte pomarańcze obrać ze skórki, miąższ pokroić w kostkę i wyciągnąć pestki. Miąższ pomarańczy wraz z sokiem umieścić w garnku, zasypać cukrem i odstawić na 30 minut. Skórkę pomarańczową obrać z białej, gorzkiej części, umieścić w garnku, zalać wodą i gotować około 15 minut, odcedzić, a następnie pokroić w drobną kostkę. Pokrojoną skórkę dodać do pomarańczowej masy. Całość zagotować, po czym odstawić bez przykrycia do całkowitego ostudzenia na całą noc. Po tym czasie doprowadzić znowu do wrzenia i gotować kilka minut, odstawić. Powtarzać tak przez co najmniej kilka dni, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Gorącą konfiturę przełożyć do wypieczonych słoików, szczelnie zakręcić i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

13 komentarzy:

  1. Pyszna!
    Lubię wyjadać ją łyżeczką prosto ze słoika...

    OdpowiedzUsuń
  2. No masz, tamtej z cytryn jeszcze nie zrobiłam, a Ty kusisz już następną;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne aromaty do mnie docierają.:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak domowa konfitura. Pycha (:

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale u ciebie Kamilko cytrusowo , następna konfitura co kusi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Alez pięknie wygląda! U mnie dziś również dżem pomarańczowy , ale Twoja konfiturka baaaardzo kusi.
    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. O tak, do ciasta jak znalazł

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam taką konfiturę :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Łapię się choć na kilka łyżek, bo wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Narobilas mi strasznej ochoty na taka domowa konfiture...wyglada pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam konfiturę pomarańczową! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Nigdy nie robiłam konfitury z pomarańczy, chociaz nie raz o niej myślałam. Zniechęca mnie ta cała chemia na skórce. Twoja konfitura jednak mocno kusi. Co robić?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polska zupa, polecam skorzystać z odmian ekologicznych z Sycylii, wtedy niema takich dylematów :) Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect