sobota, 21 marca 2015

sardyńska babka z ricottą


Sardyńska babka z ricottą przypomina w smaku sernik o intensywnym cytrynowym smaku, a dodatek ricotty nadaje jej delikatności. Babka upieczona na podstawie tego przepisu jest pyszna i bardzo łatwa w przygotowaniu.


300 g mąki pszennej
150 g cukru
300 g ricotty
3 jajka
1 cytryna
2 łyżeczki proszku do pieczenia


W misce ubić żółtka z cukrem dodać ricottę i wszystko razem połączyć. Do masy dodać sok i skórkę startą z cytryny i wszystko razem zmiksować. Następnie dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu do masy wmieszać delikatnie ubite białka. Ciasto wyłożyć do wysmarowanej masłem keksówki, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego  w 180º C  na około 40 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

6 komentarzy:

  1. Muuuuuuszę koniecznie ją upiec!!! Wygląda REWELACYJNIE i jeszcze e truskawki....mmmm super połączenie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow jaka fantastyczna! Zapisuję przepis :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda po prostu obłędnie. Zapisałam sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda na bardzo wilgotną ,a takie lubię:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow jakie cudo i te truskawki ! Tęsknie za nimi :)

    OdpowiedzUsuń
  6. zdecydowanie zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect