codzienność

środa, 11 marca 2015

chleb pszenno - żytni z prażoną mąką


Wspólna marcowa piekarnia Amber pysznie smakuje za sprawą chleba pszenno - żytniego z prażoną mąką. Przepis na ten doskonały chleb na zakwasie wybrała Jola, a pochodzi z bloga Danusi Leśny Zakątek. Chleb pięknie pachnie prażoną mąką, miąższ ma miękki w ciemniejszym kolorze, a skórkę delikatną, która w fazie stygnięcia robi się chrupiąca. Z podanej porcji można upiec jeden większy bochenek lub dwa mniejsze w formie keksowej.  


83 g zakwasu
165 g mąki żytniej razowej
225 g wody 


Z podanych składników zrobić zaczyn i odstawić na 16 godzin.

120 g mąki żytniej
300 g wody


Na rozgrzaną suchą patelnię, wsypać mąkę i prażyć, cały czas mieszając do uzyskania lekko brązowego koloru, uważać by mąka się nie przypaliła. Mąkę przesypać na miseczkę i dolewać stopniowo zimną wodę, energicznie mieszając łyżką albo trzepaczką. Kolor zasmażki powinien mieć brązowy kolor i konsystencję papki. Zasmażkę przykryć i pozostawić na 16 godzin. Po tym czasie do ładnie przefermentowanego zaczynu dodać zasmażkę, wymieszać, aby składniki dobrze się połączyły.


330 g mąki pszennej
375 g wody
2 1/4 łyżki soli 

Do zaczynu z zasmażką dodać składniki i wymieszać, aby się dokładnie połączyły. Miskę włożyć do foliowej torby i odstawić na około 3 godziny. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, a dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. 


600 g mąki pszennej

Do ładnie podrośniętego zaczynu dosypywać stopniowo mąkę i wyrabiać, aż ciasto będzie odchodziło od miski i ręki. Ciasto pozostawić na 20 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie ciasto przełożyć do 2 keksówek wysmarowanych tłuszczem i wysypanych otrębami, i wyrównać wierzch. Chleb przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Chleb piec przez 10 minut w 250° C, następnie zmniejszyć temperaturę do 230° C  i piec kolejne 10 minut. Zmniejszyć temperaturę do 210° C  i dopiekać jeszcze 25 minut. Chleb studzić na kratce.

23 komentarze:

  1. Piękny!
    A wiosenne tulipany dodają mu uroku.

    OdpowiedzUsuń
  2. ooo jakie okazale bochenki i nie popękały, ja moje

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten chleb zasługuje na wiosenną oprawę, jest rzeczywiście wspaniały, choć dość, moim zdaniem, wymagający. Dzięki za wspólny czas.

    OdpowiedzUsuń
  4. Widzę, że nie tylko mnie wyrósł taki duży ;) zamiast dwóch kromek starcza mi jedna ;)
    Dziękuję Kamilko za kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie wygląda! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. jak przyjemnie pooglądać takie udane wypieki! cudnie nam się upiekł ten chleb:) do zobaczenia w kwietniu

    OdpowiedzUsuń
  7. Od razu widać, że marcowe zadanie:-) Cudne chlebki Ci się upiekły:-) Dzięki za ten wspólny czas:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ładniutkie i wyrośnięte!! Trudno mu się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudownie wyrośnięty!
    I do twarzy mu z tymi tulipanami.;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały chlebuś:) ... ma piękny miękkisz:) Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie ... i bardzo cieszę się, że chlebuś smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo apetyczny chleb w wiosennej scenerii :) Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam serdecznie - M.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pięknie Ci się upiekł. Dzięki za wspólny czas przy piekarniku :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za wspólne pieczenie, chlebki apetyczne, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pięknie Ci wyszedł :) Dziękuje za wspólne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  15. Nic dodać , nic ująć- piękny chleb z wiosennymi kwiatami. Dziękuję bardzo za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. Piękny chleb i tak wiosennie u Ciebie zaprezentowany. Wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Piękny chlebek, taki jaśniutki w porównaniu z moim, no cóż, różnica w czasie prażenia mąki. Też musze taki jasny upiec, aby móc porównac smak.
    Dzięki za marcowe chlebowypiekanie i serdecznie pozdrawiam :)
    M.

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo udane są Twoje chlebki a tulipany dodają im dodatkowego uroku.
    Do kolejnego spotkania.

    OdpowiedzUsuń
  19. Super wiosenny chleb Ci się upiekł, dziękuję za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszny chlebek..dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  21. Piękne bochenki :) Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Wspaniale Ci się udał, pięknie wyrośnięty! Pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect