poniedziałek, 2 marca 2015

pieczone gruszki nashi z żurawiną


Pieczone gruszki nashi z żurawiną podane w towarzystwie podsmażonych w paski piersi z kurczaka, marynowanych w sosie sojowym i czosnku, to doskonała propozycja na obiad lub lekką kolację.


250 g piersi z kurczaka 

1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego 

2 łyżki oleju 
pieprz

Pokrojone na w paski mięso, włożyć do miski i przyprawić sosem sojowym, dodać posiekany czosnek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Mięso odstawić na 30 minut, by przeszło aromatem przypraw. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć z każdej ze stron na złoty kolor.

2 gruszki nashi
1 łyżka oliwy
8 łyżek żurawiny na specjalne okazje

Gruszki nashi przekroić na pół, wyciąć nożem gniazda nasienne. Włożyć do środka po dwie łyżki żurawiny, skropić je lekko oliwą. Owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 40 minut, aż gruszki zmiękną.
Podsmażone kawałki piersi podawać do pieczonej gruszki.  

4 komentarze:

  1. wygląda rewelacyjnie, chętnie bym spróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię te gruszki.
    Są bardzo wdzięcznym składnikiem, bo nie rozpadają się tak łatwo w gotowaniu lub pieczeniu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie znałam tych gruszek i nigdy ich nie widziałam. A propozycja pyszna:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect