Pieczone gruszki nashi z żurawiną podane w
towarzystwie podsmażonych w paski piersi z kurczaka, marynowanych w sosie sojowym i czosnku, to doskonała propozycja na obiad lub lekką kolację.
250 g piersi z kurczaka
1 ząbek czosnku
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju
pieprz
Pokrojone na w paski mięso, włożyć do miski i przyprawić sosem sojowym, dodać posiekany czosnek, doprawić świeżo zmielonym pieprzem, wymieszać. Mięso odstawić na 30 minut, by przeszło aromatem przypraw. Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i podsmażyć z każdej ze stron na złoty kolor.
Gruszki nashi przekroić na pół, wyciąć nożem gniazda nasienne. Włożyć do środka po dwie łyżki żurawiny, skropić je lekko oliwą. Owoce ułożyć w naczyniu do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 40 minut, aż gruszki zmiękną. Podsmażone kawałki piersi podawać do pieczonej gruszki.
wygląda rewelacyjnie, chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńLubię te gruszki.
OdpowiedzUsuńSą bardzo wdzięcznym składnikiem, bo nie rozpadają się tak łatwo w gotowaniu lub pieczeniu.
Nie znałam tych gruszek i nigdy ich nie widziałam. A propozycja pyszna:-)
OdpowiedzUsuńDoskonała:)
OdpowiedzUsuń