sobota, 28 lutego 2015

ciasto cytrynowe


Ciasto cytrynowe jest idealnie skomponowane, jest delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach, fantastycznie smakuje podane z jogurtem oraz cytrynowymi konfiturami klasztornymi. Ciasto cytrynowe upieczone na podstawie przepisu Marthy Stewart ma jedną wadę, znika szybko, w niewyjaśnionych okolicznościach.


150 g cukru
165 g masła
230 g mąki pszennej
4 jajka
105 g mleka
20 g śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
szczypta soli

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól oraz skórkę z cytryny i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać sok z cytryny, mleko oraz śmietanę i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.

150 g cukru pudru
sok z 1 cytryny

Połączyć składniki i polukrować ciasto. 

6 komentarzy:

  1. prezentuje się smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Chodzi za mną takie słoneczne ciacho...

    OdpowiedzUsuń
  3. Cytrynowe to wiadomo pycha , takie na dokładkę konfiturą cytrynowa to podwójnie pycha , Kamilka mogłabyś być moją sąsiadką co? Plisssssssssss

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo lubię cytrynowe wypieki:) świetne Ci wyszło:)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja się wclae nie dziwię, że ciasto znika. Ciasta cytrynowe mają taki aromat, że trudno im sie oprzeć, szczególnie, jesli użyje się skórki cytrynowej. Skórka cytrynowa robi cuda! Pyszne ciasto :)

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Wywołałaś tym ciastem w mojej głowie przedwiośnie:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect