Ciasto cytrynowe jest idealnie skomponowane, jest delikatnie wilgotne i rozpływa się w ustach, fantastycznie smakuje podane z jogurtem oraz cytrynowymi konfiturami klasztornymi. Ciasto cytrynowe upieczone na podstawie przepisu Marthy Stewart ma jedną wadę, znika szybko, w niewyjaśnionych okolicznościach.
150 g cukru
165 g masła
230 g mąki pszennej
4 jajka
105 g mleka
20 g śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
165 g masła
230 g mąki pszennej
4 jajka
105 g mleka
20 g śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
skórka z 1 cytryny
szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać sól oraz skórkę z cytryny i ubić. Do utartego masła dodawać kolejno jajka cały czas miksując. Do masy dodać sok z cytryny, mleko oraz śmietanę i utrzeć. Na koniec dodać do masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ubić. Masę wyłożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 170° C na około 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy. Ciasto ostudzić, a następnie wyciągnąć z foremki.
150 g cukru pudru
sok z 1 cytryny
Połączyć składniki i polukrować ciasto.
prezentuje się smakowicie!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńChodzi za mną takie słoneczne ciacho...
Cytrynowe to wiadomo pycha , takie na dokładkę konfiturą cytrynowa to podwójnie pycha , Kamilka mogłabyś być moją sąsiadką co? Plisssssssssss
OdpowiedzUsuńbardzo lubię cytrynowe wypieki:) świetne Ci wyszło:)
OdpowiedzUsuńja się wclae nie dziwię, że ciasto znika. Ciasta cytrynowe mają taki aromat, że trudno im sie oprzeć, szczególnie, jesli użyje się skórki cytrynowej. Skórka cytrynowa robi cuda! Pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Wywołałaś tym ciastem w mojej głowie przedwiośnie:)
OdpowiedzUsuń