codzienność

wtorek, 24 lutego 2015

makaron z sosem dyniowym, mieloną wieprzowiną i fenkułem


Makaron, to efekt wspólnego wirtualnego gotowania z Marzenką, Małgosią, Magdą i Aluchą. To makaron przygotowany w różnych domach, każdy inny, w innym wydaniu. Łączy go przyjaźń i projekt makaron na cztery pory roku. To projekt w ramach którego pojawią się nasze propozycje na makarony odpowiednie do obowiązującej pory roku, co nie oznacza, że nie można ich będzie jeść przez cały rok. Mamy nadzieję, że nasze propozycje się spodobają. Makaron z sosem dyniowym, mieloną wieprzowiną i fenkułem to moja propozycja makaronu na cztery pory roku - zima. Pyszny i bardzo sycący makaron zimowy został podany w towarzystwie sosu na bazie mielonej wieprzowiny z dodatkiem kopru włoskiego oraz puree z dyni, doprawiony wermutem, nasionami kopru włoskiego, czosnkiem oraz gałką muszkatołową.


250 g makaronu
450 g mielonej wieprzowiny
1/2 szklanki puree z dyni
1 koper włoski
1 szalotka
2 ząbki czosnku
1/2 szklanki wermutu
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
parmezan



Na dużej patelni zeszklić posiekaną szalotkę i czosnek, dodać nasiona kopru włoskiego i chwilę smażyć. Dodać posiekany koper włoski i smażyć, aż lekko zmięknie. Dodać mięso i smażyć, aż się ładnie zrumieni, wlać wermut i gotować, aż płyn odparuje o połowę, dodać puree z dyni i całość gotować jeszcze kilka minut. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową oraz cukrem. Makaron ugotować według przepisu podanego na opakowaniu, odcedzić i wymieszać z sosem. Podawać posypane świeżo startym parmezanem.


16 komentarzy:

  1. Pyszna jest Twoja propozycja Kamilko, zwłaszcza, że odkrywam powoli fenkuł:-) Oj już się cieszę na te nasze kolejne makarony, bo mam największą do nich słabość:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, fenkuł to moja miłość, ale nie wszyscy u mnie za nim przepadają :) Dziękuję za wspólne chwile :)

      Usuń
  2. Mmm, pyszny! I jakże zimowo-sycący :)) świetny miałas pomysł, Kamilko :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Alucha, może nie wygląda zbyt pięknie, ale był pyszny :) Dziękuję za makaronowy czas :) Do wiosny :)

      Usuń
  3. pycha! wielki apetyt mi się wkradł! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Karmel-itka, polecam na mały i duży apetyt :) Pozdrawiam

      Usuń
  4. Mniam! Poszukam kopru i też sobie taki zrobię.:)
    Już się nie mogę doczekać wiosennych wersji!:)
    Dziękuję za to pyszne wirtualne spotkanie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Magda, ja też, wiosna za pasem :) Buziaki!

      Usuń
  5. ale ciekawe połączenie! :D tyle nowych inspracji - fajnie że poszłyśmy w tę makaronową stronę:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu, miałaś świetny pomysł Dziękuję :)

      Usuń
  6. Świderki w pysznym towarzystwie!
    Mniammmm...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Amber, polecam na rozgrzewkę :) Pozdrawiam

      Usuń
  7. Zapowiada się bardzo smakowicie! Pozdrawiam serdecznie Kamilko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Majana, to pyszna wersja, polecam :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Dynia i fenkuł - widzę, że nie próżnujesz:) Makaron orkiszowy i Hildegarda (z Bingen) dałaby Ci rekomendację;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Monika, no tak byłoby o niebo zdrowiej hihihi Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect