Soczewica jest bardzo zdrowym warzywem strączkowym, nie wymaga wcześniejszego moczenia, a możliwości wykorzystania jej w kuchni są olbrzymie. Pysznie rozgrzewająca soczewica po bretońsku z dynią jest prosta w przygotowaniu, doskonale smakuje podana z pieczywem. Soczewica znakomicie zastąpiła w tym daniu fasolę, a przy tym naprawdę pyszna w smaku.
3/4 szklanki czerwonej soczewicy
1/2 szklanki puree z dyni
1 marchewka
1 cebula
4 łyżki oleju
100 g koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/4 łyżeczki chilli
800 ml bulionu
500 g kiełbasy
sól
pieprz
W garnku na połowie rozgrzanego oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać pokrojoną w kostkę marchew, puree z dyni, wlać bulion i gotować pod przykryciem. Gdy marchewka lekko zmięknie dodać wypłukaną wcześniej soczewicę i koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Całość
doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu, aż wszystkie składniki będą
miękkie. W drugim garnku za pozostałym oleju podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę. Kiełbasę dodać do warzyw, wymieszać, i jeszcze chwilę razem pogotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Oo i to jest pomysł na obiad:-) Już zapisuję składniki:-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam soczewicę , dla mnie to jedno najpyszniejszych darów natury , ze strączkowych cenię ja najwyżej
OdpowiedzUsuńwszystko, co zawiera dynię jest dla mnie pyszne :)
OdpowiedzUsuńPyszne danie!
OdpowiedzUsuńIdealne na zimę i chłody.
Zostaw dla mnie miseczkę...
Pysznie wygląda! uwielbiam soczewice!
OdpowiedzUsuńwww.homemade-stories.blogspot.be
Wygląda bardzo pysznie, mniam zachęcasz do zjedzenia :D
OdpowiedzUsuńBardzo pyszny pomysł! Wygląda znakomicie. :)
OdpowiedzUsuńZjadłabym, mam soczewicę, mam dynię, mam mięso z indyka (zamiast kiełbasy). To musi być pyszne! Pozdrawiam z Lublina.
OdpowiedzUsuń