Curry z tofu i warzywami przygotowane na podstawie przepisu Heidi Swanson z książki "Super Natural Every Day" jest nie tylko bardzo smaczne, ale także i bardzo zdrowe. Warzywa są tylko lekko podgotowane i przez to bardzo chrupiące. To bardzo prosty przepis, którego przygotowanie zajmie nam zaledwie kilkanaście minut. Do przygotowania tego curry można użyć także innych warzyw, ja zrobiłam je, tak jak autorka przepisu, z kalafiorem, cukinią i szparagami. Heidi poleca również wersję z groszkiem, brokułem i ziemniakami.
180 g tofu
225 g kalafiora
2 cukinie
225 g kalafiora
2 cukinie
12 zielonych szparagów
1 cebula
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżeczki oleju kokosowego
1 cebula
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
2 łyżeczki oleju kokosowego
160 ml mleka kokosowego
120 ml bulionu
sól
120 ml bulionu
sól
W rondlu rozgrzać olej kokosowy, dodać posiekaną cebulę i szklić. Dodać pokrojoną na centymetrowe kawałki cukinię i smażyć chwilę. W miseczce rozprowadzić pastę curry z kilkoma łyżkami mleka kokosowego, mieszankę dodać do cebuli z cukinią. Wymieszać tak, by warzywa dokładnie pokryły siᶒ pastą. Wlać pozostałe mleko kokosowe i doprowadzić do wrzenia. Dodać tofu pokrojone w centymetrową kostkę, podzielony na drobne różyczki kalafior oraz szparagi pokrojone na kawałki i dusić wszystko przez kilka minut na małym ogniu pod przykryciem, warzywa powinny pozostać chrupiące. Wlać bulion, wymieszać i doprawić solą.
smacznie, tak jak lubię:)
OdpowiedzUsuńA Kamilka takie danie to Alcia zrobi , kupie tofu i raz ciach i będzie , bo mi się podoba , oj podoba
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam tofu... Wygląda bardzo zachęcająco:-) Buziaki:-)
OdpowiedzUsuń