codzienność

niedziela, 22 lutego 2015

wuzetka chałwowa


Dwa blaty puszystego kakaowego ciasta biszkoptowego, nasączone Amaretto, przełożone dżemem truskawkowym oraz kremem śmietanowo - chałwowym, oblane aksamitną polewą czekoladową, udekorowane posiekanymi pistacjami, to udoskonalona wersja tradycyjnej wuzetki. Wuzetka chałwowa inspirowana przepisem z Kwestii Smaku jest pyszna i pasuje na każdą okazję, szczególnie na IV urodziny bloga. Dziękuję za Waszą obecność przez te lata i wszystkie ciepłe słowa.


6 jajek
2/3 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170º C. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć do góry dnem na blat wyłożony ręcznikiem bawełnianym, pod foremkę z jednej strony podłożyć końcówkę płaskiej łyżki, aby biszkopt odparował. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na dwie części.


500 ml śmietany kremówki
250 g chałwy waniliowej
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać żelatynę oraz startą na tarce chałwę i jeszcze chwilę wszystko razem ubijać.


2/3 szklanki Amaretto
1 szklanka dżemu truskawkowego

Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, skropić połową ilości likieru, na wierzchu rozsmarować dżem, wyłożyć masę chałwowo - śmietanową, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć pozostałym likierem.

100 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietany kremówki
3 łyżki pistacji

W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, cały czas mieszając. Wierzch ciasta pokryć równo polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować kleksami bitej śmietany z chałwą, posypać posiekanymi pistacjami.

12 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamila sto lat sto lat i dla ciebie i twojego bloga, chyba tu zaglądam codziennie , bo jest po co , oj jest
    a ciasto godne urodzin i te pistacje pokruszone, ach

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł, z takimi dodatkami smakowymi to tradycyjne ciasto może nabrać zupełnie nowego wyrazu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila wszystkiego NAJ dla Ciebie i Twojego bloga :-)
    Slowo "chalwowa" w nazwie dziala na wyobraznie! Usciski sle, B.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejnych , owocnych lat blogowania:)) A wuzetka wygląda wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Boska!
    Idealna na świętowanie rocznicy blogowania.
    Wszystkiego naj!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda po prostu obłędnie! :)
    Idealne ciasto by świętować 4 urodziny bloga! Wszystkiego najlepszego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wszystkiego najlepszego! A ten krem chałwowy do mnie mówi! to musi być coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kamilko, kolejnych lat blogowania! Ciacho na taką okazję doskonałe:-)

    OdpowiedzUsuń
  10. musi być znakomita!!!! zapisuję
    kolejnych lat tak pysznych przepisów!

    OdpowiedzUsuń
  11. życzymy następnych pysznych rocznic :D

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  12. Jak patrzę na te zdjęcia to już czuję tan smak chałwy, który jak dla mnie jest nieziemski. Pamiętam jak ostatnio robiłem z przepisów https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/ również podobne ciasto i jak na moje możliwości wyszło wręcz fantastycznie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect