Bardzo wilgotne i pyszne ciasto dyniowe z żurawiną o aromacie cynamonu i gałki muszkatołowej jest bardzo szybkie do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać składniki.
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suszonej żurawiny
W misce wymieszać jajka z cukrem, dodać olej, puree z dyni i wszystko dobrze wymieszać. Do miski z mokrymi składnikami dodać wszystkie suche składniki i wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
oooo takie z dynią i żurawina to musi być czad , bo fajnie wygląda
OdpowiedzUsuńpo prostu coś pysznego, a ja kocham dynię! :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! Podoba mi się dodatek żurawiny! :)
OdpowiedzUsuńSzkoda, że dynia już mi się skończyła. Do następnego razu :D
OdpowiedzUsuńdynia kocha cynamon i gałkę muszkatałową. Te przyprawy trza zawsze dodac koniecznie ! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Tapenda
Taki kawałek na drugie śniadanie-marzenie ;)
OdpowiedzUsuńNawet mam dynię jeszcze w garażu:-)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, polecam jeszcze do tego słodkie migdały.
OdpowiedzUsuńSię rozmarzyłam:)
dużo bym dała za kawałek dyniowego!
OdpowiedzUsuń