sobota, 7 lutego 2015

ciasto dyniowe z żurawiną


Bardzo wilgotne i pyszne ciasto dyniowe z żurawiną o aromacie cynamonu i gałki muszkatołowej jest bardzo szybkie do przygotowania, wystarczy tylko wymieszać składniki.


1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka puree z dyni
1/2 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 szklanki suszonej żurawiny 

W misce wymieszać jajka z cukrem, dodać olej, puree z dyni i wszystko dobrze wymieszać. Do miski z mokrymi składnikami dodać wszystkie suche składniki i wymieszać do połączenia. Ciasto wylać do keskówki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać wierzch. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C i piec 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

9 komentarzy:

  1. oooo takie z dynią i żurawina to musi być czad , bo fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. po prostu coś pysznego, a ja kocham dynię! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne! Podoba mi się dodatek żurawiny! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szkoda, że dynia już mi się skończyła. Do następnego razu :D

    OdpowiedzUsuń
  5. dynia kocha cynamon i gałkę muszkatałową. Te przyprawy trza zawsze dodac koniecznie ! :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki kawałek na drugie śniadanie-marzenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nawet mam dynię jeszcze w garażu:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne połączenie, polecam jeszcze do tego słodkie migdały.
    Się rozmarzyłam:)

    OdpowiedzUsuń
  9. dużo bym dała za kawałek dyniowego!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect