Pyszny deser dla wielbicieli czekolady, na bazie gorzkiej czekolady, mleka skondensowanego oraz śmietany kremówki. Mus czekoladowy przygotowany na podstawie przepisu Nigelli Lawson z książki "Nigellissima" jest idealny na podwieczorek, przepis dodaję do akacji Czekoladowy Tydzień.
150 g gorzkiej czekolady
175 g mleka skondensowanego słodzonego
250 ml śmietany kremówki
szczypta soli
175 g mleka skondensowanego słodzonego
250 ml śmietany kremówki
szczypta soli
Posiekaną czekoladę stopić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Do miski wlać mleko skondensowane i śmietanę kremówkę, dodać sól i ubić, aż masa lekko zgęstnieje. Wmieszać 1/3 mleczno − śmietankowej mieszaniny do przestudzonej stopionej czekolady, a następnie powoli, w kilku porcjach, dodać masę czekoladową do pozostałej bitej śmietany ze skondensowanym mlekiem. Gdy wszystkie składniki się połączą, masą napełnić pojemniczki, schłodzić w lodówce. Mus podawać z ulubionymi owocami.
Bardzo smakowicie wygląda ten deser :)
OdpowiedzUsuńTo ja zamieniam gorzką na białą i zajadam z przyjemnością.;)
OdpowiedzUsuńTo ja zamieniam gorzką na białą i zajadam z przyjemnością.;)
OdpowiedzUsuńistna bomba smaku:D
OdpowiedzUsuńMam głód czekolady i nie wiem jak to pogodzić z postem;)
OdpowiedzUsuńWygląda tak delikatnie :)))
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda bosko, musiał rozpływać się w buzi :)
OdpowiedzUsuńidealny na niedzielny deser:)
OdpowiedzUsuńNo nie powiem, niczego sobie;-) Ja po czekoladowych warsztatach czekoladę odbieram bardzo pozytywnie w każdej postaci:-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńDla mnie najfajniejsze jest to, że taki mus czekolady smakuje idealnie na ciepło jak i na zimno. Fajne przepisy z wykorzystaniem czekolady są na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl jeśli ktoś z was lubi robić różnego rodzaju desery z czekolady.
OdpowiedzUsuń