piątek, 20 lutego 2015

mus czekoladowy


Pyszny deser dla wielbicieli czekolady, na bazie gorzkiej czekolady, mleka skondensowanego oraz śmietany kremówki. Mus czekoladowy przygotowany na podstawie przepisu Nigelli Lawson z książki "Nigellissima" jest idealny na podwieczorek, przepis dodaję do akacji Czekoladowy Tydzień.


    150 g gorzkiej czekolady
    175 g mleka skondensowanego słodzonego
    250 ml śmietany kremówki
    szczypta soli 


      Posiekaną czekoladę stopić w kąpieli wodnej, a następnie ostudzić. Do miski wlać mleko skondensowane i śmietanę kremówkę, dodać sól i ubić, aż masa lekko zgęstnieje. Wmieszać 1/3 mleczno − śmietankowej mieszaniny do przestudzonej stopionej czekolady, a następnie powoli, w kilku porcjach, dodać masę czekoladową do pozostałej bitej śmietany ze skondensowanym mlekiem. Gdy wszystkie składniki się połączą, masą napełnić pojemniczki, schłodzić w lodówce. Mus podawać z ulubionymi owocami.



      9 komentarzy:

      1. Bardzo smakowicie wygląda ten deser :)

        OdpowiedzUsuń
      2. To ja zamieniam gorzką na białą i zajadam z przyjemnością.;)

        OdpowiedzUsuń
      3. To ja zamieniam gorzką na białą i zajadam z przyjemnością.;)

        OdpowiedzUsuń
      4. Mam głód czekolady i nie wiem jak to pogodzić z postem;)

        OdpowiedzUsuń
      5. Wygląda tak delikatnie :)))

        OdpowiedzUsuń
      6. Mmm, wygląda bosko, musiał rozpływać się w buzi :)

        OdpowiedzUsuń
      7. idealny na niedzielny deser:)

        OdpowiedzUsuń
      8. No nie powiem, niczego sobie;-) Ja po czekoladowych warsztatach czekoladę odbieram bardzo pozytywnie w każdej postaci:-)

        OdpowiedzUsuń

      Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

      Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
      Snow-Falling-Effect