poniedziałek, 16 lutego 2015

pączusie z lukrem


Mięciutkie i puszyste, przepyszne małe pączki doskonałe na ostatnie dni karnawału. Pączusie z lukrem przygotowane na podstawie przepisu na pączki warszawskie, są bardzo delikatne, mięciutkie i rozpływające się w ustach. Ciasto z tego przepisu jest  bardzo czasochłonne, ale zdecydowanie warte, by poświęcić ten czas.

 

500 g mąki pszennej
80 g masła
40 g drożdży
7 żółtek
1/2 szklanka cukru
1 szklanki mleka
2 łyżki spirytusu
1 łyżka ekstraktu waniliowego
3 łyżki soku z cytryny
kilka kropli aromatu rumowego
szczypta soli
olej do smażenia

Do pół szklanki wrzącego mleka dodać pół szklanki mąki i całość dobrze zmiksować, odstawić do przestudzenia. W pozostałym letnim mleku zrobić drożdże, dodać zaparzoną mąkę, łyżeczkę cukru i utrzeć wszystko na gładką masę. Całość przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. W garnku zagotować wodę, w misce umieścić żółtka, ekstrakt waniliowy, wsypać cukier, sól, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijać żółtka na parze na puszystą masę, uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Masę ostudzić. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki, masą z żółtek, spirytusem, aromatem rumowym oraz sokiem z cytryny. Ciasto wyrabiać, aż składniki dokładnie się połączą. Do masy dodać przestudzone stopione masło i wyrabiać ciasto, aż będzie odstawało od ścianek naczynia. Miskę przykryć i pozostawić w cieple do wyrośnięcia na około 60 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość centymetra i wykrawać małe krążki. Odkładać je na tacy oprószonej mąką, pozostawić na kilkanaście minut, aż podwoją swoją objętości. Po wyrośnięciu smażyć pączusie w rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odkładać na bibułkę do odsączenia.


2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki wody

Cukier puder utrzeć do białości i gładkości z gorącą wodą, a następnie pączusie maczać w lukrze.

9 komentarzy:

  1. Wyszły rewelacyjnie! Majstersztyk:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe!
    Sięgam po nie, niestety wirtualnie...

    OdpowiedzUsuń
  3. No masz kolejne wspaniałości:-) Ty śledzika szykuj na jutro:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale równiutkie!
    Kolejny tłusty czwartek spędzam u Ciebie!;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jej idealne, takie kształtne, puchate i zarumienione

    OdpowiedzUsuń
  6. Pięknie Ci wyszły... aż chciałoby się jednego skraść :)

    OdpowiedzUsuń
  7. takie maleństwa to jeszcze bym wcisnęła :D przepysznie się prezentują

    OdpowiedzUsuń
  8. Takim małym słodkościom ciężko odmówić :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepiękne małe cudeńka! Wspaniałe pączusie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect