niedziela, 1 lutego 2015

profiterolki z cytrynowym kremem


Profiterolki to znany na cały świat deser z ciasta parzonego, można je nadziewać dowolnymi kremami, bitą śmietaną, lodami lub nawet nadzieniem wytrawnym. Oryginalnie po upieczeniu nie są przecinane na pół, jak robimy to przy ptysiach lub eklerach, lecz za pomocą cienkiej szprycy krem wprowadza się do wnętrza, wtedy nadzienie jest niespodzianką. Moje maluchy zostały nadziane słodkim kremem cytrynowym, który dzięki dodatkowi bitej śmietany staje się delikatny i pyszny. Profiterolki z cytrynowym kremem inspirowane tym przepisem są doskonałym dodatkiem do kawy, uroczo wyglądają osypane cukrem pudrem.  


1 szklanka wody 
125 g masła 
1 szklanka mąki pszennej 
4 jajka 
sól

W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Zmniejszyć ogień i na wrzątek jednym ruchem wsypać przesianą mąkę, cały czas energicznie mieszając. Ucierać ciasto, aż będzie gładkie i zacznie odstawać od ścianek garnka, ostudzić. Następnie ciasto zmiksować z wbijanymi kolejno jajkami. Gotowe przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać małe kółka. Piec w temperaturze 200º C przez około 20 minut, następnie ostudzić. 


150 g cukru
60 ml soku z cytryny
2 jajka
60 g masła
szczypta soli
skórka z 2 cytryn

W garnku zagotować wodę. Do miski wbić jajka, dodać sok, wsypać cukier, sól, umieścić miskę na garnku z lekko gotującą się wodą i ubijają je na parze uważając, żeby dno miski nie dotykało wody. Gdy powstanie lekki, puszysty kogiel mogiel, dalej ubijać, aż masa zgęstnieje. Wyłączyć gaz i dodać do kremu masło. Ubijać nadal, aż masło się rozetrze. Otrzymaną masę przetrzeć przez sitko, dodać drobno startą skórkę z cytryn, wymieszać, krem ostudzić.


200 ml śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
cukier puder

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Do ubitej śmietany dodać krem cytrynowy i dobrze wymieszać. Krem umieścić w rękawie cukierniczym i nadziewać przekrojone profiterolki. Ozdobić cukrem pudrem.



7 komentarzy:

  1. Urocze i pyszne!
    Z chęcią bym teraz się nimi podelektowała...

    OdpowiedzUsuń
  2. jakie pyszności. chętnie bym ukradła kilka teraz do kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale mi narobiłaś smaku na takie pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie kuszące!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie kolejne cudeńka:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. takie wypieszczone maleństwa , cudowne

    OdpowiedzUsuń
  7. kiedy pierwszy raz spróbowałam profitelorki- oczy wyszły mi z orbit. Dobrze doprawione, mocno schłodzone. Pyszności <3

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect