Merveilles to francuska specjalność karnawałowa, a tłumaczy się to jako cud, czyli coś wspaniałego. Cudeńka są pyszne, kruche i lekkie, pokryte cukrem pudrem. Przygotowuje się je błyskawicznie, dłużej zajmuje smażenie tych maluszków. Pyszne kruche cudeńka przygotowane na podstawie przepisu z magazynu "Saveurs" dodaję do akcji Amber Faworki, chrust, chruściki 2015!
250 g mąki pszennej
3 jajka
60 g masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
3 jajka
60 g masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
cukier puder
W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, smażyć ciasteczka na jasnozłoty kolor z każdej ze stron. Usmażone merveilles osączyć na papierowym ręczniku, a następnie posypać obficie cukrem pudrem.
Jakie słodziaki:-) Nasze dzieci byłyby zachwycone:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko, na pewno :) Miłego dnia!
UsuńAaaaaaaaaaaaaaaaaa takich to nie znałam , Kamiluś ale cudeńka nasmażyłaś
OdpowiedzUsuńKamila a jak one trzymają świeżość? Trzeba jeść od razu czy dobre z 2 dni lub dłużej jak nasze klasyczne faworki?
Aluś, smakują i trzymają świeżość jak nasze, ale nie ukrywam, że najlepsze w tym samym dniu :) Buziaki!
UsuńKamilka * dziękuję za wyjaśnienia
Usuńrzeczywiście cudeńka
OdpowiedzUsuńNiesamowite słodziaki.:)
OdpowiedzUsuńSuper ;) zrobię jutro ;)
OdpowiedzUsuńNigdy o takim czymś nie słyszałam! Słodkie są :)
OdpowiedzUsuńo mniam mniam :)
OdpowiedzUsuńJedyne co się ciśnie na usta to - wspaniałe!!! Fawory/chruściki wciąż przede mną, też zobowiązałam się je upiec, ale czasu brak, albo raczej źle zarządzam tym czasem...
OdpowiedzUsuń