piątek, 30 stycznia 2015

merveilles


Merveilles to francuska specjalność karnawałowa, a tłumaczy się to jako cud, czyli coś wspaniałego. Cudeńka są pyszne, kruche i lekkie, pokryte cukrem pudrem. Przygotowuje się je błyskawicznie, dłużej zajmuje smażenie tych maluszków. Pyszne kruche cudeńka przygotowane na podstawie przepisu z magazynu "Saveurs" dodaję do akcji Amber Faworki, chrust, chruściki 2015!



250 g mąki pszennej
3 jajka
60 g masła
1 łyżeczka cukru pudru
szczypta soli



Z mąki, miękkiego masła, jajek, soli oraz cukru zagnieść gładkie ciasto. Partiami, lekko podsypując mąką, wałkować ciasto bardzo cienko. Z ciasta wycinać kwadraty, romby lub inne kształty foremką lub radełkiem.


olej do smażenia
cukier puder



W rondlu o grubym dnie rozgrzać tłuszcz, smażyć ciasteczka na jasnozłoty kolor z każdej ze stron. Usmażone merveilles osączyć na papierowym ręczniku, a następnie posypać obficie cukrem pudrem.

12 komentarzy:

  1. Jakie słodziaki:-) Nasze dzieci byłyby zachwycone:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Marzenko, na pewno :) Miłego dnia!

      Usuń
  2. Aaaaaaaaaaaaaaaaaa takich to nie znałam , Kamiluś ale cudeńka nasmażyłaś
    Kamila a jak one trzymają świeżość? Trzeba jeść od razu czy dobre z 2 dni lub dłużej jak nasze klasyczne faworki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, smakują i trzymają świeżość jak nasze, ale nie ukrywam, że najlepsze w tym samym dniu :) Buziaki!

      Usuń
    2. Kamilka * dziękuję za wyjaśnienia

      Usuń
  3. rzeczywiście cudeńka

    OdpowiedzUsuń
  4. Super ;) zrobię jutro ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy o takim czymś nie słyszałam! Słodkie są :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jedyne co się ciśnie na usta to - wspaniałe!!! Fawory/chruściki wciąż przede mną, też zobowiązałam się je upiec, ale czasu brak, albo raczej źle zarządzam tym czasem...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect