sobota, 3 stycznia 2015

keks Pierre'a Hermé


Keks to pyszne świąteczne ciasto napakowane bardzo dużą ilością mieszanych suszonych owoców, kandyzowanych skórek cytrusowych, migdałów lub orzechów. Ciasto zyskuje w smaku z każdym dniem, najlepiej upiec je kilka dni przed podaniem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Keks Pierre'a Hermé jest elegancki, pyszny do popołudniowej herbaty, doskonały by zabrać w podróż.


325 g mąki pszennej tortowej
200 g masła 
150 g cukru pudru 
1 łyżeczka pasty waniliowej 
5 jajek 
1 łyżeczka proszku do pieczenia 
600 g mieszanych suszonych owoców 
szczypta soli

W misce wymieszać bakalie z dwoma łyżkami mąki, odstawić. W drugiej misce utrzeć masło z pastą waniliową do białości, dodać cukier i dalej ucierać, aż masa będzie lekka i puszysta, dalej ucierając dodawać kolejno żółtka. Cały czas miksując dodawać porcjami do masy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wmieszać do masy ubite białka ze szczyptą soli. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie. Ciasto równomiernie ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarnika nagrzanym do 180º C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.

4 komentarze:

  1. Keks gwiazda to coś pięknego

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam wygląda bardzo apetycznie!! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, dawno już keksu nie jadłam... Twój wygląda niesamowicie kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kamila, ależ kształt :)
    Keks uwiel-biam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect