325 g mąki pszennej tortowej
200 g masła
150 g cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
5 jajek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
600 g mieszanych suszonych owoców
szczypta soli
W misce wymieszać bakalie z dwoma łyżkami mąki, odstawić. W drugiej misce utrzeć masło z pastą waniliową do białości, dodać cukier i dalej ucierać, aż masa będzie lekka i puszysta, dalej ucierając dodawać kolejno żółtka. Cały czas miksując dodawać porcjami do masy, przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie delikatnie wmieszać do masy ubite białka ze szczyptą soli. Na samym końcu wmieszać do masy bakalie. Ciasto równomiernie ułożyć w formie wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarnika nagrzanym do 180º C przez około 60 minut, aż patyczek wbity w ciasto zostanie suchy.
Keks gwiazda to coś pięknego
OdpowiedzUsuńMniam wygląda bardzo apetycznie!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMmm, dawno już keksu nie jadłam... Twój wygląda niesamowicie kusząco :)
OdpowiedzUsuńKamila, ależ kształt :)
OdpowiedzUsuńKeks uwiel-biam!