Soczyste kawałki kurczaka smażone w towarzystwie marchewki, dymki, papryki oraz owoców liczi, doprawione Mirinem oraz sosem sojowym podane w towarzystwie makaronu to pyszne i bardzo szybkie do przygotowania danie. Kurczak słodko - kwaśny z liczi jest bardzo aromatyczny i smaczny.
250 g piersi z kurczaka
1 łyżka Mirinu
1 łyżka jasnego sosu sojowego
Pokrojonego w paski kurczaka włożyć do miski, dodać składniki marynaty, dokładnie wymieszać i odstawić na co najmniej 60 minut.
1 czerwona papryka
1 marchewka
15 liczi
1 łyżka Mirinu
1 łyżka jasnego sosu sojowego
1/2 szklanki bulionu
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżki wody
1/2 pęczka szczypiorku
2 łyżki oleju
sól
pieprz
250 g makaronu Mie
W woku rozgrzać olej, dodać osączone z marynaty kawałki kurczaka, podsmażyć, dodać pokrojoną w piórka cebulkę, chwilę smażyć. Do woka dodać pokrojoną w paski paprykę oraz marchewkę, obrane liczi i całość chwilę smażyć, następnie dodać bulion, sos sojowy oraz Mirin, całość dusić, aż warzywa lekko zmiękną. Do warzyw i mięsa dodać rozpuszczoną w wodzie skrobię kukurydzianą i dokładnie, cały czas mieszając, dodać zagęszczacz do sosu. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, danie doprawić do smaku solą oraz pieprzem, dodać posiekany szczypiorek. Kurczaka w sosie słodko - kwaśnym z liczi podawać z makaronem ugotowanym według przepisu podanego na opakowaniu.
I zdecydowanie taki wolę od sosu z ananasem:-) Pycha propozycja:-)
OdpowiedzUsuńLubię domową chińszczyznę.:)
OdpowiedzUsuńA gdzie kupujesz mirin?
Magda, domowa najlepsza i szybka. A Mirin kupiłam w kuchniach świata :) Buziaki!
Usuńgenialne genialne:) moje jedzonko:D mniam mniam
OdpowiedzUsuńOstatnio ciągle z Mężem kupujemy liczi i się zajadamy, na razie jest taka faza, że do potrawy nie dotrwają, ale potem może się skuszę na takiego kurczaka, wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńBaaaaaaaaaaaardzo ciekawe i pewnie pyszne połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!!!
Uwielbiam takie dania, to zdecydowanie moje smaki :-)
OdpowiedzUsuń