Pierwsza tegoroczna piekarnia Amber rozpoczyna swoją działalność od wypieka chleba hiszpańskiego. Pana Rustico wybrała Ania, a przepis na niego pochodzi z BBC Food. Chleb hiszpański rustykalny jest pyszny, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i miękki, bardzo delikatny, pełen dziurek miąższ. Warto poświęcić czas, by go upiec.
150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
7 g suchych drożdży
125 g mąki pszennej chlebowej
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami, pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny.
200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
4 g suchych drożdży
225 g mąki pszennej chlebowej
4 g suchych drożdży
225 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie, nie podsypywać zbyt dużo mąki, aby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Blachę wysypać mąką, ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na około 30 centymetrów długości, złożyć na pół, czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż dobrze wyrośnie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240º C stopni, piec około 25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.
Chleb hiszpański na blogach:
Akacjowy blog
Bajkorada
Eksplozja smaku
Fabryka kulinarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Jagodziana Coffee
Każdy ma jakiegoś bzika
Konwalie w kuchni
Kuchnia Alicji
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Kuchenne wojowanie
Kulinarne przygody Gatity
Leśny zakątek
Manufaktura Moni
Małe kulinaria
Moje pasje. Kuchnia i ogród.
Mozaika życia
Nasze życie od kuchni
Nie tylko na słodko
Nieład mAlutki
Posadzone i zjedzone
Proste potrawy
Smakowity chleb
Smakowe kubki
Stare gary
Sto kolorów kuchni
W poszukiwaniu SowLife
UgotujmyTo.pl
Zacisze kuchenne
Kamila,
OdpowiedzUsuńprzepiękny bochen!
I jaki środek.
Dziękuję, że jesteś z nami co miesiąc.
Kamilka wyszedł tobie bardzo rasowo , bardzo urodziwy
OdpowiedzUsuńJaki piękny i puszysty:-) Dzięki za wspólny czas:-) I do następnego razu:-)
OdpowiedzUsuńpuszysty i pachnący! wspaniały chlebek upiekłaś! dzięki za wspólny wypiek :)
OdpowiedzUsuńPiękny bochen chleba :) Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńWygląda wzorcowo. Wspaniale wyrośnięty! :)
OdpowiedzUsuńKamilko, jaki kształtny bochen! Bardzo mi się podoba :))
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejny raz :)
Bardzo fajnie na Twoim zdjęciu widać pekającą podczas stygnięcia skórkę. Takie pękanie nazywa się kostkowaniem skórki :)
OdpowiedzUsuńDzięku za wspólnie styczniowe pieczenie
pozdrawiam serdecznie
Cudny!
OdpowiedzUsuńMiło było znów razem piec.:)
Kamilo cudny bochen. Mój znacznie ciemniejszy, chociaż miałam nadzieję na właśnie taki jak Twój.
OdpowiedzUsuńPiękne zwiastujące wiosnę tulipany znakomicie dopełniają wyjątkowość tego chleba, gratuluję wspaniałego wypieku.
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólny czas, piękny chleb!
OdpowiedzUsuńPiękny, wspaniałe wnętrze :) pozdrawiam i do następnego razu :) M.
OdpowiedzUsuńPiękny bochen Ci się upiekł :-) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku.
OdpowiedzUsuńPodziwiam, piękny, mój nie był taki wspaniały, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :) Zjadłabym taki teraz z awokado albo dżemem :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda Twój chleb. Miło było przy wspólnym pieczeniu, do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek i wart każdej minuty mu poświęconej! Pozdrawiam i do następnego pieczenia! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały miękisz i profesjonalne nacięcia ma Twój chlebek - pozazdrościć.
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania :-)
Jak pięknie chrupiąco wygląda ta skórka! mniam :)
OdpowiedzUsuńWyszedł cudownie :) Nie ma to jak domowe pieczywko :) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek i cudowny miękisz :) Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBielutki jak gryzka, a takie piękne dziury i skórka chrupiąca. Ładnie się upiekł !
OdpowiedzUsuńMiło było razem piec.
Wspaniały wyszedł! Serdecznie dziękuję za przepis, zapiszę go i będę piec i piec :) Pyszny!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!