środa, 14 stycznia 2015

chleb hiszpański rustykalny


Pierwsza tegoroczna piekarnia Amber rozpoczyna swoją działalność od wypieka chleba hiszpańskiego. Pana Rustico wybrała Ania, a przepis na niego pochodzi z BBC Food. Chleb hiszpański rustykalny jest pyszny, ma przyjemnie chrupiącą skórkę i miękki, bardzo delikatny, pełen dziurek miąższ. Warto poświęcić czas, by go upiec. 


150 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
7 g suchych drożdży
125 g mąki pszennej chlebowej

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami, pozostawić w ciepłym miejscu na około 10 minut. Wymieszać z mąką, uzyskując konsystencję gęstej pasty. Przykryć folią i zostawić w temperaturze pokojowej na 24 godziny.


200 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
4 g suchych drożdży
225 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej razowej
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami, odstawić na 10 minut. Mąki wymieszać z solą, starterem, rozpuszczonymi drożdżami oraz oliwą. Mieszać łyżką do osiągnięcia lepkiego ciasta. Przenieść na stolnice i zagniatać przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i gładkie, nie podsypywać zbyt dużo mąki, aby ciasto nie zrobiło się za suche. Gotowe przełożyć do naoliwionej miski i odstawić na minimum godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości. Blachę wysypać mąką, ciasto przełożyć na blachę. Rozciągnąć na około 30 centymetrów długości, złożyć na pół, czynność dwukrotnie powtórzyć. Uformować bochenek i naciąć go kilkakrotnie ostrym nożem. Posypać mąką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, aż dobrze wyrośnie. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 240º C stopni, piec około 25 minut, aż się zarumieni, a spód będzie wydawał głuchy odgłos. Studzić na kratce.

24 komentarze:

  1. Kamila,
    przepiękny bochen!
    I jaki środek.
    Dziękuję, że jesteś z nami co miesiąc.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kamilka wyszedł tobie bardzo rasowo , bardzo urodziwy

    OdpowiedzUsuń
  3. Jaki piękny i puszysty:-) Dzięki za wspólny czas:-) I do następnego razu:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. puszysty i pachnący! wspaniały chlebek upiekłaś! dzięki za wspólny wypiek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochen chleba :) Dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wzorcowo. Wspaniale wyrośnięty! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kamilko, jaki kształtny bochen! Bardzo mi się podoba :))
    Dziękuję za kolejny raz :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie na Twoim zdjęciu widać pekającą podczas stygnięcia skórkę. Takie pękanie nazywa się kostkowaniem skórki :)
    Dzięku za wspólnie styczniowe pieczenie

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudny!
    Miło było znów razem piec.:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kamilo cudny bochen. Mój znacznie ciemniejszy, chociaż miałam nadzieję na właśnie taki jak Twój.

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękne zwiastujące wiosnę tulipany znakomicie dopełniają wyjątkowość tego chleba, gratuluję wspaniałego wypieku.

    OdpowiedzUsuń
  12. Dzięki za wspólny czas, piękny chleb!

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny, wspaniałe wnętrze :) pozdrawiam i do następnego razu :) M.

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny bochen Ci się upiekł :-) Dzięki za wspólny czas przy piekarniku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Podziwiam, piękny, mój nie był taki wspaniały, pozdrawiam i dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda idealnie :) Zjadłabym taki teraz z awokado albo dżemem :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetnie wygląda Twój chleb. Miło było przy wspólnym pieczeniu, do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Piękny chlebek i wart każdej minuty mu poświęconej! Pozdrawiam i do następnego pieczenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wspaniały miękisz i profesjonalne nacięcia ma Twój chlebek - pozazdrościć.
    Dziękuję za wspólne pieczenie i do kolejnego spotkania :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Jak pięknie chrupiąco wygląda ta skórka! mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyszedł cudownie :) Nie ma to jak domowe pieczywko :) Dzięki za wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Piękny chlebek i cudowny miękisz :) Dziękuję za wspólny czas i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Bielutki jak gryzka, a takie piękne dziury i skórka chrupiąca. Ładnie się upiekł !
    Miło było razem piec.

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniały wyszedł! Serdecznie dziękuję za przepis, zapiszę go i będę piec i piec :) Pyszny!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect