Podudzia kurczaka w klementynkach są bardzo aromatyczne, mięso jest wyjątkowo soczyste i delikatne. Sos do mięsa przygotowany jest na bazie soku z pomarańczy i cebuli, doprawiony rozmarynem, doskonale smakuje z ziemniaczanym puree. To pyszne danie obiadowe inspirowane jest przepisem Anny Applebaum - Sikorskiej z książki "Przepisy z mojego ogrodu".
4 podudzia z kurczaka
2 łyżki oleju
2 klementynki
1/2 łyżki suszonego rozmarynu
sól
Umyte i osuszone podudzia z kurczaka natrzeć olejem i doprawić solą, ułożyć w naczyniu do zapiekania, posypać równomiernie rozmarynem. Na wierzchu poukładać pokrojone w plastry klementynki. Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180° C na około 60 minut, aż będzie miękki i ładnie się zrumieni. Podczas pieczenia podudzia podlewać sosem, który wytworzy się podczas pieczenia.
2 pomarańcze
1 cebula
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
sól
biały pieprz
cukier
W garnku na rozgrzanym oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę, dodać sok z pomarańczy oraz rozmaryn. Całość doprowadzić do wrzenia i redukować, na mniejszym ogniu, aż sos wyraźnie zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz cukrem.
a to ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńBaaardzo lubię pomarańczowe sosy do mięsa :)) i przypomniałaś mi, że mam tę książkę...
OdpowiedzUsuńLubię cytrusowego kurczaka i chętnie spróbowałabym go w towarzystwie klementynek.:)
OdpowiedzUsuńA to o tym kurczaku rozmawiałyście;-)) Chętnie spróbowałabym, bo nie jadłam cytrusowego drobiu, bo nikt u mnie za tym nie przepada, a dla siebie jednej osobno gotować to trochę bez sensu. To co mogę wpaść ?;-)
OdpowiedzUsuńPysznie!
OdpowiedzUsuńMięso i ryby z cytrusami to wspaniałe smaki.