czwartek, 22 stycznia 2015

dyniowe donaty


Pyszne mini dyniowe pączki z dziurką, posypane cukrem pudrem. Ciasto z tego przepisu jest rzadkie i dostosowane do pieczenia pączków w specjalnej maszynce, najlepiej je porcjować przy pomocy worka cukierniczego. Dyniowe donaty z tego przepisu wychodzą puszyste i bardzo kształtne, najlepiej smakują podane na ciepło.



150 g mąki pszennej tortowej
100 g cukru
60 ml oleju
150 g puree z dyni
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/3 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/4 łyżeczki imbiru
cukier puder

W misce wymieszać jajko z cukrem, dodać olej oraz puree z dyni i dobrze wymieszać. Do miski wsypać suche składniki i wszystko razem dobrze wymieszać. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego i napełnić ciastem otwory w formie. Donaty piec przez około 3 minuty. Ciepłe posypać cukrem pudrem.

5 komentarzy:

  1. Cudne i pyszne!
    MNIAM...

    OdpowiedzUsuń
  2. dyniowe to wiadomo ,że pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. o rany... ale pycha! kocham dyniowe przysmaki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapewne smakują wybornie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) Jak zwykle smakowite zdjęcia, mniam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect