niedziela, 18 stycznia 2015

włoskie pączki z ricotty


Lekkie i malutkie pączusie z ricotty, aromatyzowane wanilią są łatwe do przygotowania, podczas smażenia same się obracają w gorącym tłuszczu. Włoskie pączki z ricotty przygotowane na podstawie tego przepisu najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z rondla, osypane cukrem pudrem.


250 g ricotty 
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki cukru 
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder 


W misce utrzeć jajka z cukrem z ricottą na gładką kremową masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt i utrzeć wszystko ponownie, aż powstanie gładka masa. W garnku rozgrzać olej i łyżeczką nakładać kuliste porcje ciasta. Pączusie smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Przed podanie posypać cukrem pudrem.

6 komentarzy:

  1. Takie maleństwa to bardzo mi się widzą

    OdpowiedzUsuń
  2. Są urocze! Ty to jesteś zdolniacha :)))

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam je, znam!
    Te pączusie są boskie!
    Miłego poniedziałku.

    OdpowiedzUsuń
  4. nie miałam nigdy przyjemności, ale wierzę, że są puszyste, skoro jest ricotta !

    Pozdrawiamy serdecznie
    Tapenda

    OdpowiedzUsuń
  5. Penie dzieciaki byłyby zachwycone:-) Może poświęcę się i im zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect