Lekkie i malutkie pączusie z ricotty, aromatyzowane wanilią są łatwe do przygotowania, podczas smażenia same się obracają w gorącym tłuszczu. Włoskie pączki z ricotty przygotowane na podstawie tego przepisu najlepiej smakują na ciepło, zaraz po wyjęciu z rondla, osypane cukrem pudrem.
250 g ricotty
1 szklanka mąki pszennej
2 jajka
2 łyżeczki cukru
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
olej do smażenia
cukier puder
W misce utrzeć jajka z cukrem z ricottą na gładką kremową masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt i utrzeć wszystko ponownie, aż powstanie gładka masa. W garnku rozgrzać olej i łyżeczką nakładać kuliste porcje ciasta. Pączusie smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjąć i osączyć na papierowym ręczniku. Przed podanie posypać cukrem pudrem.
Takie maleństwa to bardzo mi się widzą
OdpowiedzUsuńAle puszyste :D
OdpowiedzUsuńSą urocze! Ty to jesteś zdolniacha :)))
OdpowiedzUsuńZnam je, znam!
OdpowiedzUsuńTe pączusie są boskie!
Miłego poniedziałku.
nie miałam nigdy przyjemności, ale wierzę, że są puszyste, skoro jest ricotta !
OdpowiedzUsuńPozdrawiamy serdecznie
Tapenda
Penie dzieciaki byłyby zachwycone:-) Może poświęcę się i im zrobię:-)
OdpowiedzUsuń