codzienność

niedziela, 11 stycznia 2015

wuzetka


Puszyste kakaowe ciasto biszkoptowe, nasączone wiśniówką, przełożone dżemem wiśniowym oraz ubitą śmietaną, oblane aksamitną polewą czekoladową, udekorowane kleksami bitej śmietany oraz wiśniami składa się na jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Klasyczna wuzetka jest pyszna i pasuje na każdą okazję.


6 jajek
2/3 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170º C. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć do góry dnem na blat wyłożony ręcznikiem bawełnianym, pod foremkę z jednej strony podłożyć końcówkę płaskiej łyżki, aby biszkopt odparował. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na dwie części.

500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.


2/3 szklanki wiśniówki
Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, skropić połową ilości wiśniówki, na wierzchu rozsmarować powidła, wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć pozostałą wiśniówką. 

100 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietany kremówki  
1/4 szklanki kandyzowanych wiśni

W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, cały czas mieszając. Wierzch ciasta pokryć równo polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować kleksami bitej śmietany oraz kandyzowanymi wiśniami.

10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko jak to ciasto się prezentuje , no tak na oko to jak milion dolarów
    Ja wuzetkę znam inną , tzn ta z rodzinnego domu , ciasto takie bardziej murzynkowe i krem z kwaśnej śmietany i masła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, bardzo jestem ciekawa Twojej wersji, podasz przepis? Buziaki!

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie, wręcz idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda PYSZNIE! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo!
    I ten warszawski smak...

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudowna! Mimo, że nigdy nie byłem wielkim fanem tego ciasta, to aż chyba upiekę, bo tak dobrze wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ależ to ciacho cudnie wygląda:-) Dobrze, że mam świadomość, że nie mogę jeść słodyczy, bo pewnie wpadłabym;-))

    OdpowiedzUsuń
  8. Jaka urokliwa i nieśmiała :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect