Puszyste kakaowe ciasto biszkoptowe, nasączone wiśniówką, przełożone dżemem wiśniowym oraz ubitą śmietaną, oblane aksamitną polewą czekoladową, udekorowane kleksami bitej śmietany oraz wiśniami składa się na jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Klasyczna wuzetka jest pyszna i pasuje na każdą okazję.
6 jajek
2/3 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170º C. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć do góry dnem na blat wyłożony ręcznikiem bawełnianym, pod foremkę z jednej strony podłożyć końcówkę płaskiej łyżki, aby biszkopt odparował. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na dwie części.
500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.
2/3 szklanki wiśniówki
Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, skropić połową ilości wiśniówki, na wierzchu rozsmarować powidła, wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć pozostałą wiśniówką.
100 g czekolady gorzkiej
W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, cały czas mieszając. Wierzch ciasta pokryć równo polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować kleksami bitej śmietany oraz kandyzowanymi wiśniami.
Wygląda pysznie!!! :)))
OdpowiedzUsuńo matko jak to ciasto się prezentuje , no tak na oko to jak milion dolarów
OdpowiedzUsuńJa wuzetkę znam inną , tzn ta z rodzinnego domu , ciasto takie bardziej murzynkowe i krem z kwaśnej śmietany i masła
Aluś, bardzo jestem ciekawa Twojej wersji, podasz przepis? Buziaki!
UsuńWygląda obłędnie, wręcz idealnie!
OdpowiedzUsuńWygląda PYSZNIE! :-)
OdpowiedzUsuńCudo!
OdpowiedzUsuńI ten warszawski smak...
Idealna :)
OdpowiedzUsuńCudowna! Mimo, że nigdy nie byłem wielkim fanem tego ciasta, to aż chyba upiekę, bo tak dobrze wygląda! :D
OdpowiedzUsuńAleż to ciacho cudnie wygląda:-) Dobrze, że mam świadomość, że nie mogę jeść słodyczy, bo pewnie wpadłabym;-))
OdpowiedzUsuńJaka urokliwa i nieśmiała :D
OdpowiedzUsuń