niedziela, 11 stycznia 2015

wuzetka


Puszyste kakaowe ciasto biszkoptowe, nasączone wiśniówką, przełożone dżemem wiśniowym oraz ubitą śmietaną, oblane aksamitną polewą czekoladową, udekorowane kleksami bitej śmietany oraz wiśniami składa się na jedno z najpopularniejszych polskich ciast. Klasyczna wuzetka jest pyszna i pasuje na każdą okazję.


6 jajek
2/3 szklanki kakao
2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
1 szklanka cukru

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier i dalej ubijając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Następnie dodać żółtka i nadal ubijać. Dodać przesianą mąkę, z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do mniejszej formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut w temperaturze 170º C. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i wyłożyć do góry dnem na blat wyłożony ręcznikiem bawełnianym, pod foremkę z jednej strony podłożyć końcówkę płaskiej łyżki, aby biszkopt odparował. Po ostudzeniu wyłożyć z formy i przekroić ciasto na dwie części.

500 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny

Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.


2/3 szklanki wiśniówki
Pierwszy blat ciasta ułożyć w formie, skropić połową ilości wiśniówki, na wierzchu rozsmarować powidła, wyłożyć ubitą kremówkę, zostawiając odrobinę na dekorację wierzchu i wyrównać. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć pozostałą wiśniówką. 

100 g czekolady gorzkiej
80 ml śmietany kremówki  
1/4 szklanki kandyzowanych wiśni

W garnuszku podgrzać śmietanę, dodać posiekaną czekoladę, rozpuścić, cały czas mieszając. Wierzch ciasta pokryć równo polewą czekoladową. Ciasto schłodzić w lodówce. Udekorować kleksami bitej śmietany oraz kandyzowanymi wiśniami.

11 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie!!! :)))

    OdpowiedzUsuń
  2. o matko jak to ciasto się prezentuje , no tak na oko to jak milion dolarów
    Ja wuzetkę znam inną , tzn ta z rodzinnego domu , ciasto takie bardziej murzynkowe i krem z kwaśnej śmietany i masła

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aluś, bardzo jestem ciekawa Twojej wersji, podasz przepis? Buziaki!

      Usuń
  3. Wygląda obłędnie, wręcz idealnie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudo!
    I ten warszawski smak...

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowna! Mimo, że nigdy nie byłem wielkim fanem tego ciasta, to aż chyba upiekę, bo tak dobrze wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ to ciacho cudnie wygląda:-) Dobrze, że mam świadomość, że nie mogę jeść słodyczy, bo pewnie wpadłabym;-))

    OdpowiedzUsuń
  7. Jaka urokliwa i nieśmiała :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, za wizytę na moim blogu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Snow-Falling-Effect